[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(353) 4070係伏卡 ?

1001 回覆
4 Like 4 Dislike
承上post:
20000可以13600k +4090
你用asus應該會變25000

睇過顯示卡和砌機post,見人話4090嘅ASUS好似信仰價嚟,微精,大鵰都夠做,重未諗掂買邊張
你想asus咪買TUF囉
其實講到尾都係睇你銀包有幾厚
有冇人打算出NV7呢隻箱?
見YouTube評測片上成12把扇但溫度重高高pan cool mesh III,但我幾鍾意佢個構造
Lancool 先啱
原來出到13700K了
1 x Intel® Core™ i7-13700KF BOX 聯強行貨
價錢:$3,050

1 x [3月優惠]Gigabyte B760M AORUS ELITE AX DDR5 LGA 1700 Micro-ATX
價錢:$1,270

1 x [3月優惠]Kingston Fury Renegade RGB 32GB (2 x 16GB) DDR5 6000 Mhz C32
價錢:$1,599

1 x [3月優惠]Kingston DDR5 6000MHzRAM 配合Gigabyte主機板 全單砌機 減$200
價錢:-$200

1 x [3月優惠]Kingston KC3000 Series 1TB M.2 PCIe NVMe 4.0 x4 (砌機減$40)
價錢:$670

1 x [法奧喜事優惠]PNY GeForce RTX 4090 OC XLR8 Gaming Verto EPIC-X RGB™ TF 24GB GDDR6X (可單買或砌機)
價錢:$12,499

1 x [法奧喜事優惠]Thermaltake Toughpower GF1 850W 80 Plus Gold TT Premium Edition Fully Modular
價錢:$699

1 x [法奧喜事優惠]指定Kingston DDR5 配合 GF1 系列火牛 砌機 減 $100
價錢:-$100

1 x [4月限量優惠]Thermalright Aqua Elite 360 ARGB CPU Liquid Cooler + 三把Thermalright TL-C12C-S 12cm ARGB Case Fan - Black Bulk Pack 送 Jonsbo D31 Mesh Micro-ATX - Black
價錢:$839

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80

總計: $20,406
https://www.faroll.com/customize#MjI0OSw1MDcxLDYwODAsNjE0Miw2Mzg4LDY1MzEsNjYxMyw2NjM0LDY2NjQ
ASUS價我禁13600K+DDR4+4090 都要成23000
唔想貼出黎了
mesh 散熱一定好過玻璃啦
係估唔到扇多咗,空間又大咗,都抵消唔到冷空氣抽入方向嘅影響
朋友平價俾左張ASUS_ATS-RTX3060-O12G
想知要咩硬件配合, 可以既話唔好太貴但又run到3A作品因為女朋友出錢
3060唔好咁大期待
訂多2K 60
朋友平價俾左張ASUS_ATS-RTX3060-O12G
想知要咩硬件配合, 可以既話唔好太貴但又run到3A作品因為女朋友出錢
3060唔好咁大期待
頂多2K 60
你本身用緊咩
本身1070TI, 玩霍格華茲疾下疾下頂唔順, 我諗冇咩資源可以用得返
CPU呢
I5 8400
其實都可以照用住
我估你都係16G RAM
可以上32
再想洗錢就換U換板
唔識問下 上個post我都有睇 但都想問下
知b同z分別 但137唔係用z版會好啲?
850w夠4090用? 同 pny有冇咩問題定都係用返3大廠好
你會唔會超粒U?
唔超既B冇問題, 呢塊B料一定夠用
呢張4090最盡食得450W一定夠用
PNY唔係垃圾牌黎
好過D ZOTAC/INNO
咁當然差過三廠少少
平呀MA
姐係換32gb ram, 火牛, 顯卡已經ok?
以為1070ti升3070一定換好多野
換RAM緊要D, 牛應該都唔洗換, 3060都唔係好食電
3060都唔係好勁
13600k洗唔洗用到水冷,本身未用過
如果轉風冷有冇推薦邊隻好

1 x Intel® Core™ i5-13600K BOX 聯強行貨
價錢:$2,420

1 x [3月優惠]Gigabyte Z790 UD LGA 1700 DDR5 ATX (配合ADATA DDR5 減$150)
價錢:$1,680

1 x [4月優惠]ADATA LANCER RGB DDR5 32GB (2 x 16GB) DDR5 6000 Mhz C40 - White
價錢:$1,120

1 x [3月優惠]Kingston KC3000 Series 1TB M.2 PCIe NVMe 4.0 x4 (砌機減$40)
價錢:$670

1 x [法奧喜事優惠]PNY GeForce RTX 4090 OC XLR8 Gaming Verto EPIC-X RGB™ TF 24GB GDDR6X (可單買或砌機)
價錢:$12,499

1 x [優惠]FSP Hydro G Pro 1000W 80 Plus Gold Fully Modular ATX 3.0 PCI-E 5.0 (現貨)
價錢:$1,299

1 x [優惠]Lian Li Lancool 216 ARGB Tempered Glass E-ATX - White (送Dust Filter) (現貨)
價錢:$899

1 x [法奧喜事優惠]Gigabyte AORUS WATERFORCE 360 CPU Liquid Cooler
價錢:$680

1 x [法奧喜事優惠]Lian Li UNI Fan AL120 ARGB 3in1 - White
價錢:$499

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80

總計: $21,846
https://www.faroll.com/customize#NDc3OSw1MDcxLDUyMTIsNTkwMyw2MTIwLDYxOTUsNjIwNSw2NDMwLDY2MTM
唔會超 但我總係覺得atx會好啲
就係因為平所以我都睇中左pny 但驚有伏
聽聞水冷2-3年就要換水定成個換?

我粒u5-6年都未換過散熱膏

太麻煩就真係用返風冷算
你用得著atx d slot 就可以
pny 係美國好多年啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞