[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(353) 4070係伏卡 ?

1001 回覆
4 Like 4 Dislike
無限感激
巴打們,想請問下如果我主要係想用4k mon打機,最好可以暢順咁玩3A大作,呢條list有無咩問題

1 x Intel® Core™ i7-13700F BOX 聯強行貨
價錢:$2,880

1 x [4月消費券優惠]Gigabyte B760M AORUS ELITE AX DDR5 LGA 1700 Micro-ATX
價錢:$1,270

1 x [4月消費券優惠]Kingston Fury Renegade 32GB (2 x 16GB) DDR5 6400 Mhz C32
價錢:$1,599

1 x [4月消費券優惠]Kingston KC3000 Series 2TB M.2 PCIe NVMe 4.0 x4
價錢:$1,299

1 x Gigabyte GeForce RTX™ 4070 Ti EAGLE OC 12GB GDDR6X (可單買或砌機)
價錢:$6,480

1 x [法奧喜事優惠]Thermaltake Toughpower GF1 850W 80 Plus Gold TT Premium Edition Fully Modular
價錢:$699

1 x [4月消費券限量優惠]Thermalright Aqua Elite 360 ARGB CPU Liquid Cooler + 三把Thermalright TL-C12C-S 12cm ARGB Case Fan - Black Bulk Pack 送 Jonsbo D31 Mesh Micro-ATX - Black 機箱一隻
價錢:$839

1 x [4月消費券優惠]Gigabyte M28U 28" 4K SS IPS 144Hz 1ms HBR3 KVM Gaming Monitor (送AMP 900 Mouse Pad + Aorus M3 Mouse)
價錢:$3,799

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80

總計: $18,945
https://www.faroll.com/customize#MjI0OSw0NDUzLDUwNzIsNjE0NSw2Mzg4LDYzOTYsNjQxMyw2NjY0
$19000仲要連moon
2k應該幾順
4k就諗多左
部舊機就收皮想拎黎做bt
想問下 win7 home premium support 16gb ram
我部舊機 ddr3 1600 8+4gb
其實行8+8 同8+4+4 有冇分別

我拆埋另一部廢機 有多組ddr3 1600 都係8+4
點會16GB咁少
而且win7可以免費升win10
google完
win7 home premium 64bit maximum 16gb咋喎
要professional 先192gb

粒u係i5 4460
停係win7 唔上10會唔會好啲?
win10 usage 唔係比win7大食咩?
win10對舊硬體支援都ok
如果有16GB ram上win10問題不大
我而家執d 3570/4460舊機都係裝返win10
好順無乜問題
咁遲下 試左啲舊ram用得就上win10先

如果唔得

得8+4 就唔上 廢事仲慢
其實8GB都係裝win10
好多新軟件都係win10
停左win7支援好耐
而家用緊Gen3 970evo+, 用咗底板塊散熱片就43度
買咗條kingsmanKP800要嚟做c:, 用番底板塊片夠唔夠做, 使唔使另外買過塊俾佢
早兩日貪方便,去滙訊諗住買少少散件幾百蚊,俾錢時同我講八達通要收charge 2.x%,即刻唔撚買轉身走
心諗黃金咁多間賣啲嘢其實都係十蚊八蚊差價,間間差唔多,仲要咁多網店,真係當自己有寶咩好意思收charge

btw我記得消費劵唔可以收charge,係唔係可以舉報間黑店?
唔去faroll有咩好講
想問hdd wd ultrastar 點買好
諗住買18tb有冇問題 定係20/22
黎緊想砌4090,用ATX版,想通風好D有冇咩機箱推介?budget大約$1000 - 1200
LANCOOL 216 已經夠
用佢CPU cooler最高安裝得180mm黎做參考,張4090闊150mm計埋條濕鳩12vhpwr線要留35mm bend位
好似頂頂地塊側版
Lancool iii
買粒90/180度轉頭

之前問過list,而家回報下,拎住舊gpu 同老母板去外國第一次砌機,成功一開始開機自動熄,原來水冷未插電,好彩CPU冇燒

不過開爆cyberpunk,cpu都係去到8十幾度,搵緊有咩方法可以冇咁熱
咩 u 咩板
冷頭有無裝好同上散熱膏?
如果有咁去set高d風扇同水泵
視乎你用咩CPU , 其實而家大多數主流嘅CPU打機嗰陣時溫度都係65-75度左右 . 再加上你嗰隻水冷排裝喺機頂 , 會食曬成部機箱(包括顯示卡)既熱氣 .

最簡單直接免費嘅方法就係調教下風扇轉速 .
I9 13900k
MSI pro Z790 p
試吓先落到7字頭已經放心
致歉聲明

對於近日網上輿論我司特此聲明如下:

作為一家中國公司,微星科技一直堅持一個中國原則,維護國家主權和領土完整。致力於
科技技術創新,研發優質產品,服務於全球用戶。

一、關於用戶反饋贈品鼠標標識事件,我司對於舊款包裝產品地址標識錯誤深表歉意。出
現這類問題我司相當重視,立即反饋相關部門調整整頓,對於市面上的庫存產品我司已經
啟動召回程序,對於以後的產品包裝執行嚴格的審核機制,避免類似情況再次發生。

二、關於客服回復用戶留言造成的不良影響,我司也深表歉意,並已加強客服培訓工作。

在此微星科技感謝大家監督,我司會更加完善後續工作,對於此次事件的發生再次道歉。

微星科技股份有限公司
2023 04.17

(我照用)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞