[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(353) 4070係伏卡 ?

1001 回覆
4 Like 4 Dislike
岩岩用暴力扯個扣就甩埋出黎
張卡新買 明明插左psu線駛落張卡
然後著機無畫面 已經插左條hdmi線係張卡槽
依家插返內顯
好撚奇怪 mouse connector原本插住usb3 依家要轉usb 先detec到
你條ram都未插實
啱啱裝完個cpu唔小心摸咗下個cpu面印咗個手脂紋上去,洗唔洗抹返乾淨?
屌 搞掂了
但點解插內顯又著到MON
原來我仲有條6/8pin既藍色線唔知for what 無插到
好撚辛苦, 估唔到買左張card諗住插入去5分鐘就完事
結果由6點搞到9點
起碼拆撚左一半野出黎
內顯著即係偵測唔到顯示卡
你俾多幾張圖睇下裝成點先
無事 我已經用到張卡著到芒
但發現個3部風扇無轉到
定係佢高溫先會轉?
本身汗多油脂嘅話多不妨抹下
有0rpm功能嘅話係,而家多數都有
出緊去買酒精
係咪抹完等佢乾就得?
好似有
岩岩打左場LOL去到57度MAX都無轉過
btw 原來我個mon係60hz 即係lol較到120fps都無用?
仆街又要洗多筆
普通咁抹下得架啦,係驚啲汗同油脂+散熱膏起化學作用,同埋時間一耐滋生細菌微生物
柒咗,以為一定要用酒精
Thanks
現時air mini用家路過

目前280同360嘅差距好細,反而要留意下280裝前排會令display card空間縮窄

用緊msi s280,7900X降壓zero fan待機40度左右,max temp先得七十幾

同埋lian li官方有出bracket tools俾人裝360 aio響頂,可以照裝ATX板

So far都好滿意隻箱,係啱啱買左張display card真係好撚難裝
我而家用緊ROG 4090
上官網同YouTube裝機片睇應該勉強裝到
你講果個bracket tools有無link睇吓
我呢排Google過吓唔見有人講
官方原來冇寫support
我係見D人照裝360上去
即係買呢個裝上去
就可以裝到360冷排?
因為官網講得有啲唔清楚
我以為剩係俾O11D mini用
Air mini都啱用不過裝360要搏
佢officially 只係support 用240
應該唔係隻隻360都啱裝要自己試
其實見O11D mini裝360都逼
Air mini再短20mm
裝到都應該辛苦
但280 AIO真係唔多選擇
air mini裝360最怕應該係水管位會頂住
280要擔心下張display多D,我裝張MSI 4070ti gaming x trio 要拆個箱同張卡嘅背板先塞得入
關唔關用咩老母板事?
睇YouTube裝機片
好多4090都裝得落
你張4070Ti要拆背板咁誇張?
唔關 咩老母板裝display card都係fixed lenght
水冷唔裝前排的確係裝4090都冇問題
正常就由得佢啦,不過我強迫症一定會抹
我習慣上散熱膏之前都會用紙巾清潔下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞