[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(353) 4070係伏卡 ?

1001 回覆
4 Like 4 Dislike
塊板太貴
有無咩特別野一定要呢塊板?
無就換塊平d
139k又食電又熱
攻頂機可以考慮AMD 7950X
無大細核對某些程式會友善d
你工作食CPU定GPU多d
會唔會考慮降CPU轉錢去GPU度?

你對ram
機箱無玻璃用rgb ram做乜鳩
都頂級機139k對ram就用好少少
6400C32或者至少都6000C32
如果唔係特別需要可以用返32GBx2會好過16x4

牛可以落850W或者750W都夠

而家SSD咁平
放棄HDD轉做SSD會唔會開心d
系統碟可以換隻無咁cheap既例如KC3000
我覺得無人出聲係因為無乜問題
13700/B760我覺得都可以
主要係睇價錢差幾多
CPU性能過剩
兩者差距好細
DDR5板配D4 RAM?
搞錯左呢塊先啱
Gigabyte B760M GAMING X AX DDR4 LGA 1700 Micro-ATX
https://www.faroll.com/product/6513/4gigabyte-b760m-gaming-x-ax-ddr4-lga-1700-micro-atx
唔玩4k,頂盡2k
display係咪4070 ti就夠?
DDR5 啲ram我好似搵唔到無rgb?
應該轉G.SKILL Trident Z5 RGB Series DDR5 64GB (2x32GB) 6400MHZ CL32 (F5-6400J3239G32GX2-TZ5RS) ?
板轉ASUS PRIME Z790-P WIFI-CSM ATX有無伏?
想個wifi好啲,會直播,塊板wifi 6e係咪已經頂?
唔係掛咁黑仔?
插晒hdmi同dp線俾佢
利申用過6600xt 單插一條張卡冇畫面
咁唔係代表其中一個port壞咗咩有咩理由插兩個先着
就係咁撚怪
我有部舊機i5 4460,插張6600XT上去用咩port都著
新機 i5 12400,單插DP唔著,插多條HDMI俾佢就會著+正常運作,同時可以用DP port display,插條HDMI只係為左誘發佢覺得自己正常(???)
單插DP情況試過用內顯入去,會係裝置管理員見到6600XT有黃色感嘆號DP HDMI同時插情況用內顯入去,會係裝置管理員見到6600XT係正常運作
利申同代見過6500xt 同6600xt一樣問題
一個係12100F配 ASUS H610m某丐板
一個係12400配 MSI Z690-A pro wifi ddr4
PYN 4080同4090個價對比其他牌子幾吸引
其實係咪有伏 點解可以平咁多
PNY賣MSRP不知幾正常
係其他抬價賣高過MSRP劏客姐
見啲人話pny嘅4080算靜同冇咁熱有少少心動
其實佢先係正常價 反而比人話伏
amd 7000系u開pbo會自爆
拿拿臨up底板bios止血
Asus ASRock msi giga都有苦主
最平都係公板架啦 差唔到去邊
最主要係佢之前無乜做家用市場
出面又無乜人做佢嘅評測
(應該話間公司無乜做PR?)
咪俾人覺得伏
真係budget有限咪試一試
想安心咪買返大路牌子
expo
Amd yes!!
現在或將會使用mon的類型
雙mon, 解像度1080p, 60Hz, 16:9

打機考慮轉144,而家144hz 1080p好平
如果usb損壞 除咗拎出去整仲有冇其他方法可以開到裡面嘅一啲檔 尤其係word(冇save過係電話到)

好崩潰 張卡唔知觸發乜機關拎唔出黎 又插唔返入去
Case係nx200m
PCI-E 卡扣
你再大力啲呅嘅話底板同顯示卡可以唔使要
發現用HDMI先有畫面 之後裝完driver 再插DP就得咗
不過都係有少少問題 就係開機睇唔到底板畫面 有畫面果陣已經入左windows
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞