[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(353) 4070係伏卡 ?

1001 回覆
4 Like 4 Dislike
不如單條2TB/4TB?
deskmeet最多插兩條m.2
照睇可以裝一隻3.5”HDD/2隻2.5”但係就無左風扇位
建議你考慮埋個CPU散熱
個代理玩孤島政策
渣車去放低張卡浪費一天
拎返又要一天
啲19 office 扮工時間趕絕班文層人
Splendid isolation 無聽過?
就咁睇都知有啲料
你估好似條觀塘仔咁咩
980 pro $1189 裝WIN建議用隻穩陣
放GAME可以求其買
13600k $2420
(ON BOARD 有硬解VP1已經值)
我普通用家想保件野都要渣自己車去
(搵架公共交通工具都難)
屌呀 姐係叫我唔好買聯強貨
拉 支持我二買聯強貨
想求 list ,budget 12k,本身有3070 。主要係一半執相,一半打機。

1 x Intel® Core™ i7-13700 BOX 聯強行貨
價錢:$3,080

1 x [4月消費券優惠]Kingston Fury Beast 64GB (2 x 32GB) DDR5 6000 Mhz C36 AMD EXPO
價錢:$2,399

1 x [4月消費券優惠]Kingston KC3000 Series 1TB M.2 PCIe NVMe 4.0 x4
價錢:$640

1 x [4月消費券優惠]Kingston KC3000 Series 2TB M.2 PCIe NVMe 4.0 x4
價錢:$1,299

1 x [優惠]FSP Hydro G Pro 1000W 80 Plus Gold Fully Modular ATX 3.0 PCI-E 5.0 (現貨)
價錢:$1,299

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80

總計: $8,797
https://www.faroll.com/customize#NTA3MSw1MDcyLDU5MDMsNjM5NSw2NDUz

想用z790 版,要考慮埋日後有機會升 13900K。機箱Atx 通風好同起碼放到2個 HDD。如果會升13900 係唔係配水冷會好少少?謝謝。
137同139唔係差好多
如果要139點解要分開兩次買?
如果用z790咁用13700k會合理少少
高階機可以考慮AMD7950x

對ram可以轉C32

137k都考慮上水啦唔需要等139
反而用AMD仲可以用風冷
求救
新機諗住砌白色,我睇過好似香港無乜,黑牛最起馬有白色定製線都好
我tuf 4070ti都無裝
張卡結構好硬淨,就咁上螺絲都OK
用咗幾個月冇彎

再之前3070ti一樣冇用都冇彎
1 x AsiaHorse Superflex PRO Pro-6 Sleeved Extension Cable Kit - Pure White
價錢:$239

1 x Asiahorse 12VHPWR Sleeved PCIe Cable Extension - White
價錢:$199

總計: $438
https://www.faroll.com/customize#NTE3Nyw2NjE4

可以考慮買依種延長線
6650xt vs 3060 邊個好啲? 6650 會唔會易啲有問題? 因為砌機諗住砌 Sapphire 6650 xt
淘寶幾蚊可以搞掂,除非你真係想出多千幾蚊
66仲有貨咩
見悠二有
問下客服先
而家唔少卡都成塊金屬背板,唔係張卡彎嘅問題,係拗壞socket and/or 金手指嘅問題
三風扇長身卡最好都係裝個支架
做契仔叫聲契爺不知幾好服務
美森大把呢種MOD
吊返幾年 底板個PCIE就會脫銲
60TI SURE
注~~~~
訓咗冇睇 依家黃金係咪一車車水魚入緊去排隊俾錢
各位師兄 小弟想買部laptop 預算6000-8000
文書+打機(如果可以玩到槍game更好)
有無邊部好推介 去黃金比人sell到頭暈
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞