[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(353) 4070係伏卡 ?

1001 回覆
4 Like 4 Dislike
個數係加埋SSD/HDD快取
唔係剩計ram
有1個關於RAM 問題想請教大家
Background:
用緊ideacentre 510s-07ICK i5 9400F
Ram 係ddr4-2666
廠牌子係lenovo
得8gb

問題:
我想升級部機上16gb ram
想問如果想加多條8gb ram,係咪一定要拆走左舊個條
另外買多2條8gb ram?
同埋應該買咩牌子ram比較好,大約價位係幾錢左右?
上網見kingston 都好平,但好似少聽d?
今日去d電腦鋪 條友sell team (聲稱係asus) ram,價位就400蚊 1條
分頁檔 Pagefile吹到變SSD/HDD Cache

想問個問題
上官網見011D Mini佢官方有張圖
似火牛最長可以裝到165mm
但本身未support SFX/SFX-L
如果我隻牛160mm x150mm x86mm
咁其實裝唔裝得落
諸事不順爆機箱玻璃除左買過個機箱 有冇方法有冇得配
搵代理
想問下,如果買13400F 配 B760M。RAM的話DDR4係唔係揀3200就得?3600聽聞話有鎖SA電壓問題上唔到去?
意思即係3200速度算係封頂?開XMP都冇用?
鎖 SA 電壓係真
Intel 啲鳩屎野
開唔到xmp係假
要睇你imc可唔可以唔加壓都行到3600 or higher
只包底 3200
如果喺Budget不變嘅情況下我會建議你13500配B660M ($1000已經有MSI MAG Mortar) 然後用3200MHz CL16 DDR4 RAM呢度埋單預你都係三千中。同埋3600MHz C18同3200MHz CL16其實係近乎冇分別依家呢個時候買得DDR4一定係3200MHz CL16就算啦,唔係嘅話直接DDR5啦。
標準SFX火牛規格: 100 x 125 x 63.5mm
標準SFX-L火牛規格: 130 x 125 x 63.5mm
標準ATX火牛規格: 140 x 150 x 86mm
你隻ATX火牛: 160 x 150 x 86mm
咁你話啱唔啱裝?

人地本身講得話只支援SFX / SFX-L一定有原因你隻牛係ATX就唔駛諗最爆係你仲要只係睇咗其中一個Dimension(深度) 先死......
1. 請講低Budget
~8000HKD
張3070 唔會換住 插落新機

2. 電腦主要用途
打機
Cyberpunk 2077
FIFA
Minecraft
Xbox Gamepass game

3. 個人需求
玩以上遊戲你最低可接受嘅畫質(高)
最低可接受幾fps90
如果你預計會玩新遊戲,想幾耐唔駛升級電腦硬件?
唔識搞超頻,無咩散熱需求,安靜唔係問題
最好完全無RGB光效

4. 現在或將會使用mon的類型

現時PC

因為最近開唔到機 試過重插底板D野 清理左灰塵
原本4條8GB RAM 蚊走左2條(CMK16GX4M2A2666C18)
剩返個2條8gb 3200MHz 改插2,4SLOT 又開得返
但仲慢過部手機 開個YOUTUBE都要LOAD幾秒

新機要求係
1. 可以的話 見評論推薦13500/13600K 幾抵玩
2. 同埋想要2條16GB RAM
3. 自己本身有1條 1TB M.2 SSD 直插底板 (想用返落新機)
4. 另外想加多個2TB SSD(唔係好識電腦 唔知可唔可行)
5. 最好完全無RGB光效

thanks!!!
頭先問過刑老闆
佢都係咁答我
但O11 Air Mini又裝唔到360冷排
如果你想用水冷點解要買Air版本?其實係裝到360mm冷排嘅但"好似"唔可以裝ATX主板唔係嘅話就會壓CPU供電線同埋頂VRM散熱馬甲。不過如果你唔係要用到13900K然後有超頻需求的話其實機箱側裝280mm嘅水冷都一定夠做
機身長度原因
我搵緊唔超過430mm長嘅箱
暫時得O11D Mini同O11 Air Mini叫啱用
但可惜依家好少抵玩嘅280mm水冷,得VK C280......其他280mm都係啲舊款嚟但我個人覺得佢設計好核突如果VK有GL280 / E280咪幾好
咁嘅話我覺得O11D Mini幾好啊

就係280 AIO無乜選擇先諗有無可能塞隻ATX落O11D Mini
係怕最大280AIO
第日唔知壓唔壓得住新U
你用咩CPU同埋會唔會超頻?跟著先再睇下240/280mm嘅AIO壓唔壓到
1. 請講低Budget
8000-9000
2. 電腦主要用途
打機,要求打咩GAME畫質都起碼可以推到上中上

3. 個人需求
玩以上遊戲你最低可接受嘅畫質(中高)
最低可接受幾fps 90
唔識搞超頻,無咩散熱需求,部機最好唔太嘈
唔需要光效

自己上某電腦網店搵到條LIST,請大家睇睇有冇問題
[CPU]
1 x Intel Core i5-12400F Tray
[MB]
1 x MSI PRO B660M-A WIFI DDR4 MATX
[RAM]
1 x G.Skill G.Skill Ripjaws V Black DDR4 16GB x2 3200 MHz c16[F4-3200C16D-32GVK]
[GPU]
1 x ZOTAC GAMING GeForce RTX 4070 12G Twin Edge OC
[SSD M2 4.0]
1 x MSI SPATIUM M470 1TB PCIe 4.0 SSD
[PSU]
1 x FSP HYDRO GD 650W 80Plus Gold
而家用緊12700K
要壓就應該無問題
但出年應該會換板換U
咁睇你換咩U同板了或者睇你決定依家用個水冷去就粒U定係用粒U去就翻個水冷,同埋睇你會唔會玩超頻囉。
你係講緊1080P定係1440P中上畫質至少有90Hz先? 同埋呢條List得火牛冇乜問題,CPU至少買到13500啦...都上到4070啦所以CPU就唔好太雞你唔係玩4K Gaming嘅話CPU嘅效能會對於遊戲表現有比較有明顯影響!! RAM我會選擇$600 ADATA XPG GAMMIX D20 DDR4 3200 Mhz CL16 2x16GB;主板我會選擇$1000 MSI MAG B660M Mortar (DDR4);SSD會選擇$640 Kingston KC3000 1TB,最後顯示卡我就唔太Prefer Zotac嘅ASUS Dual或者Gigabyte WindForce都好過Zotac啊......
呢個大家點睇

1 x Intel® Core™ i5-13600KF BOX 聯強行貨 (缺貨)
價錢:$2,280

1 x ASRock Z790M PG Lightning/D4 LGA 1700 DDR4 Micro-ATX
價錢:$1,425

1 x Corsair VENGEANCE® LPX 16GB (8GB X 2) DDR4 3600 MHZ C18
價錢:$499

1 x [4月消費券優惠]Samsung 980 Pro Series 2TB M.2 PCIe NVMe 4.0 x4
價錢:$1,189

1 x Gigabyte P850GM 850W 80 PLUS® Gold Fully Modular
價錢:$859

1 x Corsair iCUE 4000X RGB Tempered Glass Mid-Tower ATX Case — Black
價錢:$938

1 x [優惠]Phanteks Polar T6 Dual Tower CPU Cooler
價錢:$310

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80

總計: $7,580
https://www.faroll.com/customize#MjY3OCwzNjkxLDQwNTIsNDQwMSw2MDA0LDYyMTcsNjMzNg
我個箱買左三年仲有得冇得救
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞