[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(353) 4070係伏卡 ?

1001 回覆
4 Like 4 Dislike
NO BODY
我覺得無所謂
憑感覺就z690好d
伸手伸到咁
自己去faroll執條list有無咁難?
難講
只可以睇YouTube d測試
我覺得可以

利申5600X/RX6800好似差唔多

ram影響不大
輕輕釣一釣你班撚屌 全部啲五毛出哂黎
詳見:我二死亡筆記
減壓啦 google 好多教學
100mv 基本盤
Your order has been picked up by FEDEX.
14000 budget
打機
求list
今日加咗條RAM之後 就黑屏
但用內顯嘅話 就可以正常用 但工作管理員偵測唔到張顯示卡
顯示卡風扇有轉動,試過攞另一張正常嘅顯示卡都出現同樣情況
請問可以點搞?
I5-11400@2.60GHz

tuf gaming b560m -plus Wi-Fi

ddr4-3200 32gb

WDC WD10EZEX-21WN4A0 1000GB

GIGABYTE GP-AG4500G 500gb

HCG650Gold 650w 80plus

想問下呢部推唔推到4070 or 4070ti
想加張顯卡打機 2k 165hz
顯你老…

是但啦中階卡唔差得幾多
而家用緊M ATX箱 + z390 i aorus pro wifi + RX480
想換張N卡RTX 3060之類係咪即插即用?
基本上係,不過唔建議3060,太貴,6650xt之類性價比好好多
係喎6650xt先2k頭 thx
D字瑩光色睇到眼盲

大致上差唔多
隻HDD同SSD夾埋做2TB
平機買隻貴SSD做乜鳩
顯示卡是但一張3060ti GDDR6X就得
個柒箱裝到d料就得
如果可以就換隻多幾把前置風扇既箱
唔確定塊板有無SSD散熱甲
如果無可以幾十蚊買件

1 x [4月消費券砌機優惠]Intel® Core™ i5-12400F Tray RIVIA貨 + Gigabyte H610M H V2 DDR4 Micro-ATX + ADATA XPG GAMMIX D20 32GB (2 x 16GB) DDR4 3200 Mhz C16 包散熱片 (另外送多$50超市現金券)
價錢:$1,980

1 x [4月消費券優惠]Kingston KC3000 Series 2TB M.2 PCIe NVMe 4.0 x4
價錢:$1,299

1 x [4月消費券優惠]Gigabyte GeForce RTX™ 3060 Ti EAGLE OC 8GB GDDR6X LHR
價錢:$3,399

1 x [法奧喜事優惠]Thermaltake Toughpower GF1 650W 80 Plus Gold TT Premium Edition Fully Modular
價錢:$499

1 x [4月消費券優惠]Jonsbo C6 Micro-ATX - Black
價錢:$249

1 x [4月消費券優惠]Thermalright AX120 Assassin X 120 Refined SE CPU Air Cooler
價錢:$125

1 x [4月消費券優惠]Gigabyte AORUS GC-WBAX210 WIFI 6E AX210 MU-MIMO Dual-Band AX2400 + Bluetooth5.2 PCI-E Wireless Adapter (加購價)
價錢:$90

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80

總計: $7,721
https://www.faroll.com/customize#MjI0NywzODI0LDUwNzIsNTI4MSw2NTA0LDY3NjksNjc3NA
乜資料都冇好難講

1)都係循例做法 , 試下清潔咗顯示卡嘅金手指先 , 然後用細吹氣泵吹下PCI-E 插槽 .

2)如果都係唔得嘅話試下張顯示卡插喺另外一條PCI-E 插槽 .
唔該師兄 我想問下有冇辦法Keep到係50°樓下 宜家差個散熱器

https://www.faroll.com/customize#MjI0OSwzNzMwLDM5MDcsNTk5Nyw2MzM4LDYzOTMsNjUzMiw2NzA2
13400F配Z790 JM9
純粹普通用嘅話配返B660 / B760已經足夠

講番先 , 其實而家啲CPU平時閒置都閒閒地40-50幾度 , 打機嗰陣時更加會去到65-75度都唔出奇 . 如果你諗住打機嗰陣時都要keep住喺50度以下嘅話基本上都幾難 , 閒置50以下嘅話買個靚啲嘢塔式風冷都已經足夠解熱 .
唔該師兄 我出年上40Gpu 張Intel都會換埋 所以買定塊板先
塔式風冷係雙層風扇定係三塊扇連成一線個種
HYTEY60 撘4080或者7900xtx會唔會好熱?
新cpu唔同socket wo
你信小道消息既話下半年會係 raptor lake refresh
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞