脫歐三年 英國經濟更惡化了

644 回覆
130 Like 104 Dislike
其實有樣嘢叫European Single Market,唔係EU members嘅挪威、冰島同瑞士都入到。

挪威同冰島係European Economic Area成員,而瑞士係同EU簽雙邊協定加入。

聽落好似有有利,但呢啲國家個條件係要有Free movement協議,好似加強版嘅Schengen唔單止可以travel仲有right to work。

可能呢個玩法先係返去以前咁嘅出路,起碼面子上唔係入返EU先。
好撚悶,有冇第二句
事實就係除左離撚哂地,揸住幾球/過千萬cash過去嗰啲唔洗煩住屋咪淨係睇牛油幾平
收俄羅斯皮都唔會有返平價能源 美國炸左北溪再用5倍價錢賣能源比你班歐洲佬
但你要點解釋當初2016公投方案
一下就ban左唔留EEA 要全走

認真問 非抽水
邊個話你知
你check下,而家個估計含量係多到仲可以support全英家用30年,係環保政策唔比開發
唔想再同你班負累有瓜葛
屋又細人又閪路又迫。成街支那人,日日吸支那廢氣飲東江屎水。
咁都無得輸,香港真係啱哂你呢啲人住。
已成事實嘅嘢,再問返當年點解,就算知都冇用。而家英國個風氣係接受現實Move on。

要同EU搞返好關係嘅方法總會有,只係一定會遇到你問果啲問題,但政治嘅嘢就係要取捨,有原則問題嘅話,PR咪可以話學瑞士果套,做金融中心得嚟又唔係EU member但可以簽雙邊協議。

中間一定會遇到脫歐派反對,但而家市場環境唔同咗,著墨點都可以變嘅。
美國無事喎
條友真係唔識架
如果唔係倫敦,稅後人工分分鐘跌到得萬5都冇

喺倫敦住遠啲,車費過百港紙一日佢又唔計埋
偽善到一個點
Sydney 整左個為期幾星期 pride day, 用左無數資源整 poster 貼紙呀旗呀服飾咁

屌佢老母一完左同一班人就搞個 zero emissions day, 個日大家放空唔番工唔番學,呀屌佢老母咁都得
做25仔唔洗還咩
歐盟實煮重英撚啦
做咩啫你
咪講緊淨講經濟,講搵錢洗錢,數字嘅嘢客觀上係就係唔係就唔係
你要講埋其他因素就唔同講法
閱讀理解能力有冇咁低呀
脫歐原意係好.
英國最大問題係D 政客唔知做咩鳩
好多以前積落黎既問題唔搞. 脫唔脫歐, 英國都係死
而且英國濟太單一化.
睇下德國, 有工業, 有農業. 英國呢, 咩撚都賣哂出去.
戴卓爾條仆街救左當時既英國, 但同事殺左未來既英國
其實點解當年唔淨係留喺呢度就算
唔脫歐就要收大量難民、低教育水平既伊斯蘭教人入境,經濟又會好去邊
雖然數字上都幾差
但住喺度感覺唔係睇新聞講到咁惡劣
啲嘢真係貴咗
但同頂唔順又差好多...
瑞士就算唔係EU,唔食配額其實都會入難民走入去,只係神奇嘅係佢食嘅難民少過英國。

但其實瑞士同成個EU緊密接壤,啲難民寧願隔個海黎英國都唔停響瑞士,所以脫唔脫歐都未必擋得晒,但脫咗可以唔使食EU quota。
我覺得而家全球吹緊咩2050碳中和其實係窒礙緊經濟發展
萬五蚊都仲要交council tax同電費
交完有500/600鎊淨已好叻
醉曖港囡

1 年前
封鎖原因:#632 https://lih.kg/txqEvfX

未block. 藍蛆?
法國邊忽強
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞