脫歐三年 英國經濟更惡化了

644 回覆
130 Like 104 Dislike
今次既經濟危機真係冇辦法認真
80年代同樣處境 但當時有支那啱啱開放做血汗工廠幫吓+開始全球化
依加又變返兩極對立+揾唔到新市場代替
東南亞非洲人口多但太落後
又黎一個唔睇清楚討論範圍既人
講緊淨計經濟影響嘅生活質素
幸福指數唔通淨係包搵到幾錢落袋咩
我話香港係搵錢方面最好, 香港其他方面亦有好多撚屌鳩屎野, 咁咪幸福指數低囉
講緊淨計經濟影響嘅生活質素呀, 淨計錢呀, 有冇咁多盲撚呀
全英國製會有難度,但唔要中国製嘅話易少少。

其實我都係住落咗去唔同舖頭行街先開始分得到,只要唔係中国製嘅話我唔理牌子。

IKEA會有啲意大利同越南製嘅,我隻365+ pan好㩒操都係Made in Vietnam。
HomeSense就乜都有得賣,留意下產地應該OK。

Bake tray同pizza tray黎講,Morrisons同Tesco都有Made in Britain,唔貴。
英國個actual interest rate 唔trigger經濟危機冇可能帶番個通漲落黎
細個成日聽人講話英國人懶同hea.
黎到之後先發覺英國人好守時,好積極解決問題。
咁樣就唔叫冇得輸啦講一啲又唔講一啲
最大敗筆係福利政策好高 稅收亦高
而呢一切都需要靠出生率高黎支撐
出生率下降到一個點搞唔掂就開始發債QE支付下幾代既勞動力黎維持班老野既開支 問題係QE都走到盡頭
國家頂唔住開始想搞d養老金同增長退休年齡
交左咁多稅個班老野仲唔出黎屌晒鬼
班後生既都擔心自己交既稅日後都唔會退到休都會屌埋一份

法國以家既示威已經超級嚴重
英國會緊隨其後
人既退化 如果AI+機械人大量出現 唔洗做都有飯食
會唔會好d
如果唔係香港人帶錢過去,應該仲快收皮所以明點解咁想吸香港人過去
兩萬五起碼要大學生,基層難有呢個數,香港好在有一班赤貧狀態嘅俾大家壓榨($30食3餐個班)
英國已經進入Stagflation啦
Stagflation難救到仆街
英國國多幾個月應該亂到九彩
英國已經係日日罷工 前日先nhs 上星期好似鐵路
多到我已經懶得理
滯漲又未到 持平d講
香港租金樓價都跌左好多 生活成本無你想像中咁高
咁你唔同下班英國人講叫佢地唔好嘈
你地生活已經好好啦 成日講經濟把鬼
有民主飲水都飽啦
Elon musk預測既大家都差唔多生活質素
Wall-E
鬼叫你自己玩全球化咁撚爽,乜春都進口受返哂,脫歐只係將英國問題擴大,唔脫歐英國一樣係咁,遲定早問題
係撚你好彩炸
香港經濟更差
仲要俾支那cap水
得藍屍先會棄手足不顧再笑鳩留係度既人姐
Tell those to the NHS nurses and doctors
追求咩? 咁應該唔會排咁後㗎
反而見到既係比想像中更hea更懶
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞