脫歐三年 英國經濟更惡化了

644 回覆
130 Like 104 Dislike
正解,佢係假定咗個市未來大方向一定要升,又唔可以有重大投資失誤
初始個陣就唔係既我相信
但後尾人口老化 貧窮懸殊 再加呢廿年係咁QE
全球政府都頂唔住呢種福利開支
一係要cut小d 一係要加稅
生活水平越黎越低 更加無人想生
無限loop
仲有製藥業
新加坡屌打英國?
有時真係寧願好似香港咁
低稅制 自己一路儲錢

pension制啲老人家真係望天打卦等每個月配給 積蓄係零 一通脹啲錢仲唔見使 交完council tax水電煤又準備清零買野食左度右度
人均GDP多兩倍有多
咁香港屌打新加坡未屌打英國未
日本咪一樣亞洲稱覇
同埋而家呢個德國已經唔係二戰嗰個喎
移英撚 值得擁有
嘩英國真係水深火熱

返黎大灣區算
英國最大問題係唔多唔少仲有種
日不落帝國心態
仲以為係舊時 好輝煌
接受唔到其他歐洲國好過佢
脫歐 一來反移民
二來係唔想聽德國🇩🇪支笛
冇錯 唔講政治
其實唔差 吃喝玩樂 揼下骨
大陸妹又易溝
又幾多香港人過到英國溝到英國妹
法西斯係衰但講得好啱
要歐洲英國復興番就一定要保護自己既信仰
以前既歐洲無咁多難民個陣 發展係好好
西歐明明係基督教世界但係咁比Muslim既衰野入侵哂
移民入度黎就一定要入鄉隨俗學習呢度既精神
唔可以係度呃飲呃食

俄羅斯係仆街 但佢係保護文化同宗教精神係做得好好 起嗎唔會比其他低端野污染 但班歐洲左膠又要話幫烏乜都屌普京一餐 又唔識得欣賞人地好既野
ChatGPT 都真係幾好用:

問:過往一百年間英國的福利政策跟兩黨執政有沒有關連?

是的,英國的福利政策在不同政黨的執政下有不同的發展和改變。

在二戰後,工黨政府開始實行國家福利政策,推出了國民保險制度和國家醫療服務體系(National Health Service,NHS),並逐步擴大了福利補貼和公共住房等項目,提高了人民的生活水平。

然而,在1979年保守黨執政之後,隨著保守主義的興起,福利政策受到了限制和減緩。在20世紀80年代,保守黨政府進行了一系列的經濟自由化改革,包括私有化國有企業、削減社會支出等。在這些改革下,一些福利制度得到了縮減或取消,並且進一步擴大了貧富差距。

21世紀初期,工黨政府再次推出了一系列的福利政策改革,包括最低工資、兒童補貼、長期護理等項目,但隨著2008年金融危機的爆發和保守黨政府的執政,福利政策再次受到了限制和減緩。

問題:英國的福利政策對政府開支預算有沒有重大影響?

英國的福利政策對政府開支預算有很大的影響。福利支出一般占英國政府開支的相當大的一部分,特別是在社會福利支出方面。根據英國國家統計局的數據,在2019-2020財政年度,英國政府的社會福利支出總額約為2820億英鎊,佔政府支出總額的三分之一以上。

福利政策的支出預算是由英國政府的財政預算來分配的,因此政府在制定福利政策時必須考慮其支出預算的可行性。福利政策的開支對英國政府的財政狀況和財政政策有重要的影響。政府必須考慮福利支出對國債、赤字和稅收的影響,並評估對經濟增長和就業率的影響。

之後我諗到啲野又可以用 AI 做個結果對比發現:

問:請對比過往一百年間保守黨政府開支及工黨政府開支加減

根據英國政府的數據,過去一百年中保守黨和工黨政府的開支有很大的變化。以下是一些關鍵的比較:

在二戰期間,英國政府的開支大幅增加,無論是保守黨還是工黨執政。然而,在戰後的二十年中,保守黨政府傾向於控制開支,而工黨政府則進行了更多的社會福利和公共服務支出。

在1970年代的經濟困難期間,保守黨政府嘗試通過緊縮財政政策來控制通脹和赤字,這意味著減少了許多公共支出。然而,工黨政府在1980年代初期上臺時,採取了更多的刺激措施來支持經濟增長和創造就業機會。

在1990年代初期,保守黨政府開始實行嚴格的財政政策,以減少赤字和債務。同時,工黨政府在1997年上臺後,開始進行大規模的福利改革,並增加了教育和醫療保健等公共支出。

在2008年的全球金融危機期間,工黨政府增加了公共開支,以刺激經濟,但這也導致了赤字的急劇增加。而保守黨政府在2010年上臺後,實行了嚴格的財政緊縮政策,以減少赤字和債務。
總的來說,過去一百年中英國政府的開支取決於不同時期的政治、經濟和社會環境,而不僅僅是由保守黨或工黨政府決定。

問:那為什麼在你上述所列舉的時期所示所有工黨執政時期都會令政府開支增加而不認為是該政黨主導思想下的決定?

工黨的政治立場通常是更傾向於擴大政府的角色,並透過福利計劃等措施減少社會不平等。因此,工黨執政時期通常會增加政府開支,以推動這些目標。這並不代表所有的增加開支都是出於工黨主導思想的決定,也可能是為了應對當時的社會、經濟或其他政策挑戰而做出的必要決定。不同時期的情況不同,因此每個決定都需要根據當時的情況和政策目標來評估。

咁都可以幫工黨兜
「工黨政府在1980年代初期上臺時,採取了更多的刺激措施來支持經濟增長和創造就業機會。」

??????
1979年開始係保守黨上場
去到1997先換返工黨
問題係 個物理代課老師仲講微波爐嘅陰謀論
其實香港低稅率仲可以玩幾耐?
財赤兩年就完?
我諗佢係指 1970 年開始,唔知做乜嘔左做 1980 我都有啲 r 頭

但 1970 年代工黨既真係幾勁,咁樣搞公共開支。之後保守黨戴卓爾搞工業企業個啲搞衰晒又係事實既,但係縮國家開支個方面方向係正確既
無誇張,咁耐以黎送貨又好,約左整野又好,超準時,大部份仲會預早一日同我confirm,我都愕然好交帶成咁,同聽人講完全另一回事,可能suburb d人純撲d...
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞