脫歐三年 英國經濟更惡化了

644 回覆
130 Like 104 Dislike
唔係唔想用 起左中國既華龍一號測試左幾年本來用得 不過政治原因最後又唔用姐 浪費5年時間弱智

買餸都貴左好多,平少少個啲一早比人買哂成日無貨
公道d講美國仲難
北海油田用晒啦好似
睇住4 pints奶由 £1加到 £2
煮食油2022年3月到8月
買盟Lidl 89p 變左£2
牛羊食少左好多
仲要成鳩日又話無菜、無蛋、無油 乜乜短缺
之前無司機揸車連加油站都無油

暖氣由2020年一個月£80
到家陣£150
4月又要再加價
(你睇返歐洲係有個歐盟聯手採購壓價
所以英國脫撚左就收皮
比起歐盟電費升得更急更多)

所有野生活壓力大左好多
其實brexit真係無所謂
真係搞得唔好個下大問題
話要搶人才 但個visa難搞到閪咁
係想逼哂啲人走德國姐

係英國返過工都係中低層同學生一半都係歐洲人
盞搞到人才斷層
無限次脫歐公投,總有一次會中

無限次蘇格蘭獨立公投,又係總有一次會中
你係香港就用元朗
UK就用London
真係

同埋London 好多黑人係windrush 牙買加人
人地1960年代已係英國擔泥填補基層工作
揸住本bno交得一兩年稅
點解仲好意思乜文乜武
脫歐根本無可能搞得好
歐盟有心make an example
英國根本無牙力傾
所以樣樣嘢都脫到半桶水咁
London zone 4/5同元朗無分別
你自己睇下車費同通勤時間先
澳洲同紐西蘭個online system 係好方便
做哂一堆mc佢就幫你計分
如果係乜師乜師 加有經驗 會直接比個pr你
唔使再搵公司sponsor

英國係一個page 成堆字入面搵條link
㩒入去再搵關鍵字再開條link
然後定義唔清楚
Point base system仲要脫完歐 2022年先更新
完全唔比時間公司同員工過渡
其實唔止歐洲
亞洲計支那日本韓國都面對緊相同問題
愈發達國家就愈低出生率 勞動人口不停下降
讀得多書都唔想做工廠仔工廠妹 走去耕田啦

根本呢個係發達社會困局黎
入返歐 就會落閘 夠人唔收香港人到時就會有好多deadline fight 係落閘前 狗衝去英國
所以佢地係新世界工廠
支那個世界工廠地位收硬皮

請賓賓一日人工先10蚊美金
支那邊到得
其實我覺得係多左班人玩膠 講到大英好似天堂
移英向來都係為左自由 下一代 BC
純粹要生活好可能揀藍絲天堂加拿大都比較好
兩者之間從來無關係 無人話移英唔洗捱
淨係車費我諗好多人依一世都慣唔到

英國咁多年都講緊生活成本貴+性價比唔高
hard brexit可想而知都唔會好左太多
有人稱為日本病
低欲望,低生育率,低經濟增長
似乎成為所有發展國家既終點
通漲既原因真係有垃圾普京事
搞撚到歐洲能源急升
要解決能源問題起碼幾年
睇下普京收皮先定歐洲自己搞掂先

香港來佬貨都貴兩三成
歐盟同英國一齊收俄羅斯皮先啦
能源成本貴5倍
比你返黎啲條件肯定玩死你 如果唔係個個都話走就走仲得了
其實全世界都係 依家係經濟周期俾QE4同之後加息打亂曬。。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞