脫歐三年 英國經濟更惡化了

644 回覆
130 Like 104 Dislike
2016年英國脫歐公投通過,2020年正式退出歐盟,至今已經三年,然而,當年過半民眾歡樂慶祝脫離歐盟,與現在高通膨、經濟疲憊成鮮明對比。

事實上,英國八年前脫歐,雖實現了部分政治訴求,但經濟問題並沒有因為脫歐好轉,反而在歐洲地區的經濟表現中殿後。

以全球通膨觀察,發達國家的通膨多數已見頂,但英國通膨率仍高於平均水準。德國通膨率為9.2%、法國為7%、美國為6.4%,英國卻高達10%。

照理來說,英國有許多能源巨頭,例如殼牌,但能源價格卻始終居高不下,罷工情形也越演越烈,這說明脫歐後,許多貿易壁壘再度產生,對輸入性通膨有顯著拉抬,脫歐在貿易上享有更多自由,在消費品關稅上卻是加倍奉還。

多數研究表明,通膨與就業成蹺蹺板,高通膨雖侵蝕消費,往往也伴隨經濟強勁,然而,英國GDP成長率在發達經濟體中,表現極為差勁,IMF預估今年全球經濟成長率為2.9%,中國5.2%、印度6.1%,美國1.4%、歐元區0.7%、日本1.8%,英國卻預估將衰退0.6%,甚至比俄羅斯成長0.3%還差。

英國獨立報的民意調查也顯示,高達五成受訪者認為,三年前的脫歐,導致英國全球地位下降,56%的受訪者認為脫歐導致英國經濟形勢惡化,高達65%的受訪者希望重新進行脫歐公投。

僅僅三年,脫歐後的經濟惡化,令許多英國普通家庭變得更加貧困,從政治上看,脫歐使英國政治極化、社會分裂。2016年至今,不到八年時間,英國居然經歷了5任首相。最新上任的蘇納克,執政剛過百日,支持率已經從前年的52%跌至目前的27%,不支持率則從20%升至46%。
所有訊息都指出,英國正面臨一系列經濟民生問題,包括通膨失控、全民罷工、經濟停滯、經貿中斷,即便英國能夠集中民意,在未來工黨上台後重新接洽入歐,但歐盟現在正為俄烏衝突而焦頭爛額,雙方都沒有充足的時間和精力投入談判中,英國正為八年前的公投付出代價。
唔止英國
根本成個歐洲都走到盡頭
無生產力 無後代 無前途架啦
成個歐洲比d非洲後代蠶食晒
唔好散播謠言啦

英美加都係天堂
人人安居樂業
治安好
生活無憂
咪就係
樓主係PR五毛國安長官
唱衰英國居心叵測
五毛狗
Block block block
一定差唔過香港
調番轉講而家又唔洗孭EU啲屎姐
我朋友倉都買到獨立屋
英國肯捱根本無窮人
不如話脫歐三年 你體重又上升了

脫歐對經濟影響影響比重有幾大 好難講

但無脫烏克蘭而家應該無撚左就幾肯定
3樓仲話英國冇生產力
明明啲人做倉原不知幾咁搏 做足12個鐘拎4個鐘1.5倍人工
係得啲香港人打扮hea工湊細路過退休生活
有時行過地盤夜晚9點仲落緊石屎
全世界經濟都差
脫歐根本唔係主因
你睇隔個海法國依排搞成點先
有趣既係
比起制裁既俄羅斯,IMF對英國經濟前境更加唔睇好
香港又好好??? 香港水深火熱
三相之年
都唔知係唔係脫歐導致咁
打仗影響大過脫歐啦
有影響嘅但最主要係本身成個歐洲都唔掂
明顯無睇內文
就係話仲差過好多國家
天朝就最天堂
幸福指數第一 又贏
佢先係傻閪
日日咬住脫歐
同講最衰佔中有咩分別
身在英國 好認同樓主啲資料

嚟緊仲有環球經濟危機
加5%人工 但10%通脹 然後tax band不變
計埋出年net income同今年net income差不多
即係硬食10% living standard嘅下跌

睇返成個社會都係差不多
個個都勒緊褲頭慳住使
正如labour 屌柒個budget所講
就算係年底真係去到3% inflation
都係人民一齊挨返嚟 唔關Tory事
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞