脫歐三年 英國經濟更惡化了

644 回覆
130 Like 104 Dislike
法國工程強我唔否認嘅
但係吹到英國垃圾咁,我就好有保留
廚房用品係出奇地企得住,我啱啱黎英國果陣唔識嘢上Amazon買到啲中国造嘅,好撚垃圾用幾下就甩coating。

之後行多啲超市,先知原來咁多廚具係 Made in Britian,而且唔貴仲要好用過中国嘢。另外落街行就會發現就算唔係 Made in Britian,都仲有東南亞頂住。
伊莉莎白女王號畀你吹到漏水航母

仲有你睇下英國失業率高定法國失業率高先講嘢啦
英撚比班neo lib玩左40幾年玩到謝哂
同美帝一樣政治對立+貧富懸殊到仆街
英國化工唔差㗎
G7入面澳洲同加拿大無話咩特別超出名 農業同服務業
但佢兩個仆街仔有好多天然資源
一個仲美國隔籬朋友
近排要推遲兩年退休回血
出門口就打柴仲好意思嚟顯世
英撚根本九成產業退化到仆街
唔死攬金融食西北風咩
https://news.sky.com/story/uks-biggest-warship-hms-prince-of-wales-breaks-down-off-south-coast-shortly-after-setting-sail-for-us-12684290
係 但兩個月前pension事件呢
我都冇份話英國垃圾,下面兩個post就講咗英國仲維持到定價能力嘅產業。

https://lih.kg/zxMvBKX
https://lih.kg/zxMvBoX

雖然好多嘢都係食老本,但食老本得黎可以自己定價,而唔係靠大量人工去搶低造價,都仲係有企響金字塔頂嘅競爭力。
不嬲贏開
經濟出事?共你產囉
Bank出事?唔比你提款!
咁蘇格蘭最大出口區都係英格蘭既
英格蘭仲有財政補貼比佢呢
有好有壞咁囉
呢架係威爾斯親王號呀
同埋呢架嘢係衰太大諗頭先搞到咁

你睇返佢上面啲自動化技術係劃時代咁勁
唔講下踢走班東歐非洲窮閪後
政府開支少左幾多又真係好難比較
仲有德國作為歐盟龍頭都9.2%通漲
其實通漲唔係脫歐所造成啦!
行唔到自你老母動化有撚用咩
哩個咪正正工業力退化幾十年既惡果囉
我同意 但內政部佢地會同你講 我地係參考左aus ca nz lalalallalaa 結果都係一舊屎

當年吹到英澳美加紐 自由工作流動 我果時已經話無可能 第一個阻止唔係aus 係英國自己 真係咁搞 英國堆鬼走撚曬去aus都似
我朋友30歲工程師 澳洲已經派左pr比佢
英國? 拿搵間公司幫你搞work visa先啦
一單半單攞黎講,啲人都係搞笑嘅。

新嘢總要有試機調整嘅過程,就算遼寧號咁撚垃圾都要落水試一大輪,壞咗你都唔會知因為根本唔報。

但到而家山東號都出埋,個甲板整得返平未?黑煙搞掂未?幾時可以有自主設計嘅艦體而唔係抄烏克蘭貨?

我仲等緊中国超英趕美呀
最勁係London 同細城市council tax係差唔多
但細城市人工就低一截
英國佬唔做下欄,可以做咩?本地人只做管理層定咬老綜?
你自己睇下2015打後插得幾勁先
2016係脫歐

個陣買外幣預去英國讀書
佢每次有脫歐不利消息就跌 跌完就升唔返
其實英國主要問題係佢強既野未必養到一般人 好似大型軍工 高級金融服務
香港地產業夠強 但有幾多人真係地產商既員工 賺到錢有你份?
歐盟包括德法好多大國既基礎產業係直接養到人
意大利政治咁混亂 大型重工又唔算特別強 但一個農業自給自足+出口 夠養起成個國家 計gdp仲可以全球第8大
仲有話脫歐攞返主權堆右柒方唔方便解釋吓點解難民問題變本加厲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞