脫歐三年 英國經濟更惡化了

644 回覆
130 Like 104 Dislike
事實
根本而家個風氣係吹到再用呢D能源地球會5年內毀滅咁
個種道德勒索癲到
咪撚就係。根本所有嘢都政策行先,但係條友就話唔講政治因素。
乜撚都講錢。人文修養精神健康果啲完全無視。

退一步講,就淨係講經濟。你香港啲屋貴到7咁正常人都買唔起。想住大啲多啲私人空間就超人都買唔起。想買架車舒服啲又貴到7咁難養。想食好啲健康啲又係貴都乜咁。
而家淨講經濟影響嘅生活質素,唔講政治因素喇。都折墮到咁,香港點樣無得輸呀?
你再同我講一次英鎊同歐元一換一關脫歐事?
council tax又係另一筆勒索費咁
已經交左最少20% income tax, 平時買野又有20% VAT
D稅收完唔知去撚晒邊, 然後仲要你再交一大舊council tax
真係巧立明目呢度收錢個度收錢, 但又唔見D基建設施, 政府服務, 市民福利有幾好
你真係邏輯零分架wor
一開波開宗明義就講淨係講經濟影響嘅生活質素
你係要spin去其他aspect做乜春
然後又亂扣人帽子話人淨係識食訓痾買
你要討論埋其他範疇冇問題, 但唔係reply我呢個feed囉

即係我講踢波比較兩個球員邊個腳法好D, 你係要話應該睇埋其他野, 學歷, 樣兒, 家底, 身高, 談吐. 話人唔應該淨係講腳法仲有好多其他野
9唔搭8, 咩事呀

再者我有講過其他範疇英國都差過香港咩? 你搞清楚個對話邏輯先啦
聽班濕鳩kol 鳩up英國人懶
錢都算 我當係比移民稅
最慘係日常生活對住本地人真係好撚躁
黎之前覺得香港生活節奏太急太勤力
呢度又實在懶得太過份同不負責任

小至約左整電錶可以放飛機 打去已經算大規模嘅電力公司無一個鐘都唔會聽你電話 email 一星期內覆已經算快 council 聽唔聽電話覆唔覆email都要睇彩數你住邊區租樓約攞鎖匙都可以記錯日子
大至有朋友租鋪又係攞鎖匙agent 放埋假又比唔到鎖匙 但照起租 修都無得裝
法國起碼兩間車廠自己擁有 未計航空科技達索 火車
法國強過英國起碼兩三倍
唔駛問又係大公文匯唱衰我大英天堂啦
呢個真
而家係完全搵唔到靚+有質素既made in UK產品
手工藝品靚個D基本上要去vintage market先會搵到
咁你可以番香港
法國淨係核電呢幾年都幫左唔少
佢地最強既problem-solving skill就係唔solve個problem, let it be, time will solve it, what I can do is to say sorry, but then do nothing
你又唔可以屌佢, 佢公司會話你abuse佢員工
同埋係味有傻鳩講倫敦居住空間好過香港 你知唔知依邊平均一房within zone 大既epc c係幾錢 at least 1400gbp 都係得400-500呎 其實同香港一鳩樣

但你唔好忘記依到水電 council 係幾多錢 仲未計果250 gbp交通費 命未計人工

我夠疆講 英國白人基層生活係仲難過香港窮人
依邊食物費點解一加價 全部人叫曬救命 係因為真係會死人 真係食唔起

Aldi asda 只係4/5gbp 牛全部痴曬security protected 黃標野全部都係白人/香港師奶搶 好多野 由其小事你睇到英國經濟係差
去到英國緊係渣車la
宜家核電主流都係用法國野
法國係勁撚到爆 英國係成個eu增長根本完全係墜後
如果住過英國 有車十個有九個同你講 英國d路點爛 倫敦d路點閪
幾多新奇野去搶錢 英國政府係好多方面係算死草到仆街 所有你諗到你諗唔到方面都有野去收稅 但最正係 收完都係好撚窮
英國夠有rolls royce,係世界三大噴射引擎巨頭
而且有最強嘅閃電航母,軍火方面又有bae
金融方面直情屌打法國
法國工程係好強,由汽車生產到修橋補路,都好多法國公司搶到唔少生意,屯赤隧道都係法國Hydrokarst公司投返黎做,仲有大量核電廠都係法國技術。

華文世界對法國嘅描述就只係名牌同美食懶同埋街頭示威,但基本上都接觸唔到法國嘅經濟核心位。法國果套精英教育完全唔hea,工程師銜頭只係留俾生存到嘅人,仲要有本國產業鏈接收返呢批人。

就算係美食,法國始終係歐洲農業大國,農產物嘅標準分類好細緻,就係因為有完整分類先可以有定價能力。

你估法國留得響G7係流嘅? 咁都唔叫強嘅話,咩叫強?
係 無人肯承認自己唔在係一流國家 只係變左二流次強國家
英國人真係當EU係鴨寮街公廁
話走就走,話入就入
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞