脫歐三年 英國經濟更惡化了

644 回覆
130 Like 104 Dislike
中國好green
繼續派錢俾烏克蘭囉
死撐脫歐班人有個問題.
就係成日講陣痛實有, 但好處永遠講唔出.

少左難民, 又唔係, 仲搞到要送去非洲自己國內都喪屌.
就當又要出錢又要出力又玩爛自己個朵都叫做送走左.
咁脫歐仲有咩好處值得要犠牲咁多去做呢?
如果英國係差,咁香港係慘
移民梗係同留港撚分道揚鑣 各走各路啦
今次移民潮仲唔同以前添
如果大陸同西方關係再衰落去嘅話
有朝一日同死硬撐港撚、留港撚直情係敵對關係都唔奇
英國無敵

19 才子 點睇

英國今年負數
加埋通漲基本上今年生活水平會跌唔少
仲要capital investment, productivity 已經無左動力好多年
真係無論點睇都好大獲
係咁拎啲更差嘅地方比有咩意思
喺街見應該得巴士係英國車
連政府車都係德法廠多

Formula one就真係英國勁啦
爬過咗未
新加坡贏到車尾燈都見唔到
仲有美加
咁同英國都差唔多,可能講緊send左百幾份cv先有幾份有回音。大概都要搵2到4個月先埋到工。
係英國可能搵it工易少少。
就算好似英政府成日話Engineer 缺人,但要搵Eng都唔係咁易同快。只要你冇本地經驗都難
我有次見份pm,個Empolyer同我講佢有成幾十份cv睇。最後揀剩10個。我係其中一個
係外國個經濟差同兢爭都大d
但而家碳排放如果控制得好 第時海水就唔會上升得咁緊要 你諗吓明日大罪 海水上升個問題係真係好實在

physic阿sir冇計啦點會識
呢啲你要問geologist或earth scientist
如果問得再專啲直頭要問paleoclimatologist
真係屎黎
接近全球最差
打緊仗嘅俄佬都好過英國
大大隻字forecasts
係歷史角度嚟睇英國反枱都合理嘅
憑乜嘢2戰贏咗結果歐洲都仲係德國揸莊
我覺得戴卓爾只係踢爆個問題嗰個人遮
真正令到英國戰後積弱嘅係trade union+ post war consensus
可惜上面都有巴打提到
加拿大比英國更煩係 當地人好care所謂 "Canada experience" 包括你外地學歷
低至junior positions都care
無exp. / 人介紹係更唔易搵工

只可講如果係去popular cities
係有更多job opening, 但同樣地有更多人apply
問題係德國把口永遠講正義嘢要大家跟
但背後曖曖昧昧做第二套
70年代美國禁運蘇聯
蘇聯得資源冇技術
西德就為蘇聯提供技術
結果資源就變咗依賴俄佬
同樣2000年代大陸起部
各種技術包括車都係德國提供
去到上幾年出口market都要依賴中國
咁嘅大佬點跟
跟佢不如直接埋中俄堆
dyson
總係覺得pension同龐氏騙局無咩分別
都係大灣區好

見到呢個post 都唔好對加拿大有太大FF

喺多倫多嘅大家係點樣揾工㗎
https://lih.kg/bxjJtNV
難民都係啦
你係德國主要城市見唔到難民乜濟嘅
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞