移民後,返黎香港第一個感覺

692 回覆
2943 Like 189 Dislike
完全明呀。而家住house, neighbourhood唔錯,冇噪音,極靜,門口條街長期有四隻貓,每次見到都好開心。最多只係聽到隔離屋部BMW M車著車Vroom, 但大家都好nice。覺得而家呢啲先叫做Life.
因為大部份香港人都係隨波逐流
完全同感
我住細Apartment咋, 不過好彩上下左右無痴線
所以都好舒服
周街都係北方菜
賣弄顏色味道濃烈
方便打卡

講內在美、層次同口感嘅廣東菜愈嚟愈少
自己中個頭埋去北方人嘅口味
又講到自己幾唔中意大陸人咁

笑撚死
老實講,冇下一代的話香港未必係一個衰到貼地嘅地方,只不過大家都明白係會愈來愈衰囉
但係啲移民post大把人日日喺度嘈交喎
其實當年嘅事,就算”What if”冇發生過都好, 遲早都會有任何random reason you name it去施行。趁年紀仲未太遲快快比個second chance second life自己。
但其實對九成人嘅實際影響係係分別
Exactly
我依星期返咗外國
感覺好down
咁我只會話你未搵到個你真係鐘意既地方去住
鐘意一個地方唔單單止會有新鮮感
環境.鄰居關係.生活步伐等
祝你搵到個自己真心鐘意既地方願意住到老死個種
我反而覺得外國嗰啲隔住十幾米已經幫你頂住道門嗰啲先煩喎 搞到無啦啦急急腳跑過去
香港人 overall 嘈過大陸人
呢度唔可以唱反調
負評
睇你住邊區嘅啫
啲有色人種仲重戾氣過香港人喎
好同意 體驗過先會知
來左之後我都住過幾過區
而家呢度,搬入來嗰陣就同咗自己講
There is where I am going to die.
你條傻闆仲未死咩

一人一個英國自殺地點
https://lih.kg/3255284
英國咪又長期落雨濕濕咁
我以前屋企睇到日落,有時早放工睇到係開心
不過呢兩年起商場block撚咗
你又提起D香港傷心事
等我用一般香港人嘅方法試吓答:
咁「多Gee gut, 住山頂獨立屋啦
(毫無反省,亳不知醜,凡事只有佢自己可以做,100 %支那格)
依家科技進步啦 地域根本唔係問題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞