移民後,返黎香港第一個感覺

692 回覆
2943 Like 189 Dislike
真,我FB 都del左, 重新開account , 只add返同路人
你先係乜都唔知又亂咁傳嗰個喎

非中國籍永久居民 超過3年唔係香港 先有機會無咗永久居民身份

香港出世已經中國籍咗 就算超過3年唔係香港 都唔會無咗永居

要主動申請先可以退出中國籍 跟住先行到非中國籍永久居民條線
香港人D眼神好有戻氣?
但點解成日聽人講香港好有人情味?
我一翻外國,d火車又遲果下,係覺得好心累
總有人會自投羅網
唔好理,總之香港人鐘意既活動都係膚淺外國人鐘意既嘢就高級啲
見到火車遲到飛站

商店職員懶懶閒 擺到明做又36唔做又36個種態度

同埋明明5點閂門但4點半已經準備拉閘同比眼色你唔比你入去買野個種態度就會好撚炆
移民就係為左可以以勝利者姿態返香港詆毀你班留港撚
唔返香港又點做到呢樣野 點擦到優越感?
老實 日本,除咗某少部份HK freak嘅日本婆前expat family之外,其他一般人只會當你係一個中國佬
朝早落去食個早餐,經過地鐵已經人頭湧湧,巴士站排晒大隊
又唔係喎
返工D辦公室政治係會搞到人𠕇戾氣
係歐洲住過醫院就知,果班醫護人員果種hea 法,令你覺得香港啲醫護人員係抵攞咁高人工😂
唔止多一點,係香港,只要你肯比錢,啲人真係會跟野跟到足,係歐洲,你肯比錢,啲嘢你睇少一眼都瀨嘢🤮
北海道既生活
無錯 唔洗真係去返工 見到人返工都壓力山大以前自己做果陣反而唔覺得甘大壓力
所以先咁大戾氣
做前線嘅人仲要幫你解決埋啲傻鳩政策下出現嘅問題
咁樣攞苦嚟辛都係傻仔嚟 慘到癲
眼神個part 好真
有時唔小心同啲auntie 對上眼會驚一驚
心諗做咩啤住我
唔明負皮嘅人咩心態
人哋都係選擇自己適合嘅生活,負嚟做乜
唔好講咁多啦 快快脆脆呢班人走咗係好事嚟
制度只係其中一個問題
你呢類人,最後都會十年內死死地氣返來 ...信我
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞