移民後,返黎香港第一個感覺

692 回覆
2943 Like 189 Dislike
上年返過去一次,係街都聽到大家討論自己/朋友/家人移民
態度差還態度差 水平高還水平高
其實不錯
除非你中意聽廢話(歡迎你/客套說話)
你另一半如果攞過香港護照就當中國籍,無就36個月無左永居。

至於你,如果你九七年七月一號響香港住+三粒星+你個姓係華人姓就99.9% 中國籍,你一定要主動取消。
唔怪得有人講去少幾次日本就買到樓,
一切判斷以自己圈子出發
其實政治環境有幾多真係實際影響到自己
可能我無感覺
我主要都係睇唔過眼popo 成日搞事
因為你走得個頂盡一兩年
唔自爆,但3年以上
雖然咁講實俾班人屌

番香港頻率唔會超36個月去keep左張香港身份證有效.
政府派錢個陣就叫屋企人用我八達通代領.
當俾家用孝順下佢地
茶餐廳都難啦
外國人唔會buy
靠華人會做得好辛苦(van toronto sydney melbourne除外)
講錢嘅一律建議留底
已經無心機同佢哋討論 大家着眼點已經完全唔同

最心痛係當中有好多人當年黃到發光
如今佢哋仲藍過當年D藍 仲竟然會話咁多不滿夠薑唔好交稅etc

真係完全同Dark Knight一樣
“You either die a hero or you live long enough to see yourself become the villain.”
唔關事.走左超過5年
一開始去外國就係鐘意個國家
只不過之後日本發生既事令我更堅決唔番香港
所以你本身唔係走難心態既話
真係會繼續enjoy除左番工既每個MOMENT
外國月亮特別圓就係講梗依d
香港睇日岀日落就唔enjoy既
我之前係澳洲有幾次成幾個月唔出得街唔探得朋友 最多只可以係自己屋企5公里內買日用品
喺外國睇連登
同香港上連登嗰種心態都唔同

睇嘢角度唔同咗
生活無咁多壓力要上連登發洩
有時鬧交都係由佢算 講真 關我咩事
真係,在外國,會好enjoy 每個moment , 日出日落,山景,海邊,人和事都可以好靚
因為你走得個頂盡一兩年
唔關事.走左超過5年
一開始去外國就係鐘意個國家
只不過之後香港發生既事令我更堅決唔番香港
所以你本身唔係走難心態既話
真係會繼續enjoy除左番工既每個moment
唔好玩啦外國無報警撚
留o係度的人主要係唔想放棄自己的收入或家庭, 咁又想令自己開心一點,咪麻醉自己自己是最幸福的,就變左藍屍
又唔會屌嘅
始終港支D錢唔好同佢慳,呢個係一個好正確嘅行為
香港太多人,太迫,香港睇日出日落周圍都係人
態度都係水平高唔高既一部份
幾年前我講同一句
俾大部份朋友同當時去開嘅論壇嘅網友笑

依家係另一邊, 真係可以ENJOY下靜靜地過
9成走左嘅人都無影響
其實教育/政治個d一向都係咁衰
只不過2019年太多太觀感刺激畫面d人先覺得好太改變
一直溫水煮蛙時唔會覺
大多數人都係後知後覺
我唔同國家住左十年
住住下咪一鳩樣

只不過外國地方大,一定有地方你未去過,有新鮮感
但返工湊細路時我都係好機械
以前d仆街野枱底做, 2019後,係擺明咁做,吹咩,仲要政治壓迫, 其實2019之後真係痴左線
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞