移民後,返黎香港第一個感覺

692 回覆
2943 Like 189 Dislike
食家
+1
外國好英國好係個環境都舒服啲

同埋永遠望到嘅野都多啲,無論係個 skyline 定係你見到嘅事物都係會多過留喺香港四幅牆多好多

而且香港本身係啲人西,又要驚蝕底於是乜都爭一餐但唔係為整體社會利益去上進,所以乜都好落後,可能依家走咗50萬有能力有錢嘅人,得番班蘿底橙喺香港就係咁
我都係喺香港自己塊面日日都閪到爆 笑都係假笑 自己都討厭自己
去national park
我嘅感覺係:
江山依舊,人面全非
做人做狗自己揀
唔知係唔係錯覺 啲野食無3年前咁好食
on9 全世界警察本身都唔會係好架啦

警察本身就係政權維穩 你呢啲on9仔淨係覺得香港嗰啲差而盲反

墨西哥 德國 美國 韓國 日本個啲你唔講?
頭兩點唔使去過外國都feel到啦
所以未話香港人好多人係只適應 Asia 個文化,或者係好膚淺只係鐘意啲唱 K 打機買野行商場啲聲色犬馬嘅娛樂

喺西方國家啲人鐘意 outdoors activities、睇書、大家做吓義工野交流
所以一擺埋一齊自然有班人唔適應

Who cares what they think about HK
返返去自己d移民TG谷圍爐取暖啦
嗰度d人移左民,戾氣都少d又有禮貌
cctoy係咁 真係垃圾黎
樹大有枯枝,阿媽係女人ge 道理, 你香港popo 係成棵樹都係枯枝,仲咁同其他國家比? 人唔笑狗都吠
但唔係個個都係
同埋, 其他國家警察係穏持社會秩序,唔係香港果隻維持政權穏定, 立場行先,是非不分。

了解先出聲啦
屌你老母你無端端索乜撚野馬里呀
好行唔送
Exact7ly
因為係得香港或者台灣呀、中國呀係一個批判嘅社會
有咩就影低陌生人公審,啲唔關你事嘅野就全個 FB 分正反兩派不停評論

但喺外國生活就係生活,大家好重視眼前嘅野,例如人與人嘅關係、景物、點樣去享受時光,唔駛去花時間 judge 人地

所以上連登就好似睇住一個金魚缸嘅魚智力無進步過,卻日日喺道自己打架,或者俾港共遭質咁
貴,
本質上同d廢老去東莞,
white trash去東南亞差唔多
真,只能夠講係中國人民族劣根性
我都覺 同埋食到好辛苦好飽
外國服務其實好香港好多,同時佢個tips都分分鐘係你香港食一餐個價。
基本上外國已經冇咗餐餐出去食呢個選擇,
係既盲反黃屍
屌 㩒錯like 人地啲警察好唔好真係唔知
無留意咁多 但香港個啲係仆街就公認既
工作維穩蛇王叫人唔好告 休班犯法
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞