移民後,返黎香港第一個感覺

692 回覆
2943 Like 189 Dislike
即係香港存在咁嘅公司囉
港豬見到乜都無反應逆來順受梗係無咁暴戾
咩踩唔踩
你第一日住香港?
香港係好就唔會有19年protest啦
佢意思係所有不幸都係你ge 問題, 又唔見其他人有事,classic 中國人思維🤣
港支就係咁 人哋地方Rules are rules
偏偏港支就係要人對自己用Special treatment

但當發生係對方身上嗰陣
又會態度180度掉反轉要執正來做
總之就係佢自己一個就可以點都得
你做就萬萬不能 正宗臭四港支格
五毛還有半小時下班了,好快無人幫手推post
頭先轆返班五毛今日D reply
真係好Q低質
同D狗吠聲冇乜分別
來來去去又係嗰幾句
咁我就唔知了, 但考慮到佢特殊情況(家人坐輪椅),
在香港就應該一早彈性處理左了。
不嬲都係咁,
唔係呢幾年既事、同政治無關。
香港人不嬲好重虛榮心,
表面有錢過你好似巴閉d 咁。
同埋淨係追求物質享受。
但其實好多移民撚覺得咁樣好港豬。
基本人權、法治、公義又唔爭取淨係識飲飲食食
我覺得港豬既物質享受好大程度係個制度賦予
(炒樓炒賣、幫支那人走資,香港對於支那既獨特性)
(保持港豬生活富足都係一種維穩手段)
大部分港豬本身無料不學無術去到外國維持唔到咁富庶既生活方式
kk樂園
悶熱天氣
啲空氣好似靜止不動咁
愈黎愈多公司為咗政治正確/支那人為左益自己人請同升普通話人,唔關能力事
你想選擇? 有無諗過留港撚既選擇愈黎愈少?
一係你有能力到去外國
以為自己comment
好多支那餐廳賣酸菜魚麻辣野
事實係大部分香港人都長期被壓迫

而香港人解決問題係全世界頂級
因為香港人唔會受規矩/流程/框架限制
會直接了當解決問題

而外國普遍係跟足程序,step by step咁去做
所以香港人會覺得外國人做嘢慢/死板
你自己圈子就當左全世界?
唔知你想表達啲咩
大隻字以為就啱咩
眼界闊少少啦
我身邊既人全部人都係自己/同partner走
咁只代表左大家既圈子/年齡層唔一樣
夏蟲不可語冰
走咗之後就會明 呢邊啲人唔鐘意講錢
當然大家共識錢好重要嘅一樣嘢
但唔會由朝到黑掛係嘴邊

相反港豬第一句總之就係錢
見人有D好嘢 有好事發生
第一句一定唔係分享份喜悅
第一句一定係問你幾錢 或者潤你有錢或者冇錢

食嘢又總之一定要最貴
總之就一定係最貴個昆水Omakase
或者最貴嗰塊A5肥到食完遲早心臟病嘅牛

跟住就一定要所有野post上IG
又post又stories
慌死你miss咗睇唔到咁
唔覺得死板係負面
好多野我都寧願跟規矩
例如個客送黎d貨有破損/唔對板
公司要求個客賠償

呢啲情況 特別係支那客人
會黎求情:罰少啲錢啊 今次當冇事啦 隻眼開隻眼閉啦
一次ban番佢地
講好罰幾多就罰幾多

冇彈性處理可言
有一次就有第二次
小炒店 就有可能有得做。茶記真係無人食

早幾日食野

見到後面果枱有兩個鬼婆
整碟蝦天婦羅,蝦多士
嗌個肉骨茶。嗌碟蒸魚食
再一人一支啤。再開一支白酒

利申:英國
香港最難頂其實係天氣
我而家日日得十幾度好撚爽
每次聽到人講話好掛住香港既譚仔我就慶慶地

明明譚仔唔係廣東野黎。係文化入侵

仲有酸菜魚。雞煲呢d垃圾

根本完全係上唔到大枱
勁似。出街係嘈架啦

唔嘈得就返屋企啦

例如叫delivery 寫到明送到屋企門口
佢地都可以隨便放係大門口好污糟嘅地墊到就算,你投訴完下次都可以係咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞