移民後,返黎香港第一個感覺

692 回覆
2943 Like 189 Dislike
平心而議
香港舊色茶餐廳去到外國唔會開到,污糟到仆街無可能過到health inspection
有時有廢老都死啦,一係大大聲演講一係播youtube俾全世界聽
污糟到仆街
嘩屌D筷子仲係油淋淋
上面見到你話番香港要住酒店.
我既4大長老都仲係香港.有兩個地方俾自己住.
所以番香港成本好低.
2~3年就番一次當旅行

按你講如果番香港冇地方住.
我諗我都應該唔會番香港番得咁密
我覺得自己就係其一
移民後,返黎香港第一個感覺 - 「我要騎兩邊
日本而家真係冇支那遊客佢哋護照要上繳走唔到
而家日本係港支,繁支,火星文支遊客氾濫
上個月番香港.唔知香港口罩令係完全強制.以為搭鐵個陣先要戴
第一日落街冇戴口罩俾屋企樓下保安閘住左
跟住個保安送左個口罩俾我
做正常人冇好下場
有機會就要同人啫下交
屌死d廢老
起碼有錢的話
香港個海關仲係比其他國家開放好多
喺外國集過食物返香港
或者去旅行帶食物返嚟
都易好多
歐洲澳洲咪係囉
美加咪一樣係咁奴隸有咩活唔活係自己世界
美加工時通常唔包飯鐘,食飯就得半個鐘,計埋lunch time返工時間根本唔會比香港少好多,甚至係一樣
公眾假期又少,年假又少病假又少(美國直程係冇法定年假同病假)
一樣大把灰色地帶玩ot冇補鐘冇補錢

廢時比你話咩都有公司係policy好
美加都真係有公司係玩假多彈性上班又自由又輕鬆,咁香港一樣有
可能你都係美國加拿大做野tim,咁你好彩入到好公司
但講普遍情況,美加兩個國家唔會比香港好得去邊
點解外國人可以有底氣唔怕投訴
唔會冇啦啦畀popo 串77 check 你呢樣果樣
成日外國外國 究竟係邊忽 淨係講西方國家 中歐西歐北美以經大分別到仆街 更加唔好講你亞洲地方同歐美既分別
香港普遍:客人就是上帝
之前有幸番過一份居酒屋parttime.個日本人老闆會幫我地手屌走d香港閪客叫佢地唔洗再黎
因為間店9成人都係日本人.老闆都唔理網上d香港人食評寫到佢態度有幾差
「多數都要」都講得出
99%人無退
呢d例我識個陣大部分香港人應該連teargas 係圓係扁都未知
佢地著重員工權益,所以工會勢力好大
除非人地唔承認雙重國籍
先要交出放放棄國籍既書類先可以批到新國籍落黎

如果唔係9成既人都唔會主動上交中國籍
另一方面,對於你前老闆來講:日本客人就是上帝
你又岩
去咗10幾日旅行
返嚟已經覺得香港先係最啱自己住
簡單講, 我返黎香港都唔敢帶黑色口罩,但明明就係一件好普通嘅事。 係香港個制度,令所有事都要政治化
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞