移民後,返黎香港第一個感覺

692 回覆
2943 Like 189 Dislike
減肥時雞肉加沙律菜就一餐
1kg肉食到6-8人份
藍同港豬有咩問題

你食咩雞咁貴
應該買多買少有關係
急凍好似係再平啲
我呢邊1kg急凍可以到40蚊
香港同一件貨貴得嚟仲要次一級
代理有等於無
急凍既話上面泰國呢款大約$60/kg
大陸既大約$40/kg
我係買開日本國產
日本d進口肉都比較貴
牛就真係貴好多,
普遍急凍都做緊$4-50/kg
條友冇出過國
邊度買
我買粉紅色盒果隻泰國雞
百佳買
點解愈來愈多人所謂移民(但其實仲係visa緊)返嚟踩一踩港
等自己心安理得d簡去外國咁?
做咩事啫
但係日本人解決能力極低
日本人太死板,個腦唔識轉,或者無心幫你解決問題
普通凍肉鋪都係50蚊包
條街真係多咗好多支那人,好多著住校服講支那話玩支那手機game嘅中學生,仲有啲日撚日係地鐵巴士播抖音嘅廢中廢老

以前讀書唔係冇新移民,但好多都好落地,就算有口音都會照講廣東話,依家真係我行我素,思維都係唐人街模式
好快繁體字會消失。
廣東話仲可以頂多一層
即係你個屋苑管理得差,你想入業主立案法團大會投吓票,唔俾佢有啲咩戇鳩無理,貪污成份嘅維修,清潔,管理項目。

如果個屋苑乾乾淨淨,管理完善,保安又盡責,管理費又唔高,數簿公開透明,咁仲使撚去開啲業主立案法團大會監督佢運作咩,安安樂樂返工放工交管理費搞得掂安居樂業
香港態度閪還閪,但好多都係幫你解決問題,係外國,特別係義大利,你可以體會下又懶又閪又A字膊係咩感覺
同埋怕麻煩驚揹飛
唔會腦筋急轉灣提供方法比你去解決問題
直接話no算
藍絲仲講緊叫人有咩事唔好報驚
直線自爆721
問得出藍絲有咩問題
都幾有問題
慘唔慘都係個人選擇je 咁慘就咪鬼移啦
我選擇得係香港自然有自己原因
使咩d移居撚返黎掉低幾句
哇好慘呀好貴呀好迫呀等入集中營啦洗腦etcetc
跟住又哂命自己徐晃幾大自由空氣幾好聞

我自己就唔會judge人去外國 你去到生活幾好幾差關我叉事咩 憑咩比你評價我

可能認真左 這裡是連登
到最後都係視乎可接受既底線有幾低!
例如有人會話其他(正常有理性管治既)國家都有國安法, 其他國家都有強制疫等等。不過其他國家有, 係咪等於執行/執法方式相同? 例如其他國家有冇以法清除反對者, 或者响街演奏榮光都犯法? 有冇去'嘗試'動態清零? ....

條底線夠低既話, 伊朗/北韓都唔差架, 只要唔肚餓及mind your own business only
你本人無咁躁睇咩都無咁躁姐
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞