移民後,返黎香港第一個感覺

692 回覆
2943 Like 189 Dislike
去到今日都開始懷疑連登嘅移民分享係咪真

我去咗英國三個星期
講真我都冇乜時間上連登
除咗我間屋太耐冇返去要執頭執尾之外
去旅行搵frd 大把計傾已經將我過去三年幾嘅烏氣一次過吐晒出嚟

正常喺嗰邊生活耐咗
都會對香港事抽離
都懶得再上嚟作仔細分享
第2,3點同意

第1 點清係咪出入都係高收入區? 2 3線啲細路坐巴士火車都癲到仆街,食住大麻鳩叫都見唔少

利申英撚
香港服務水平睇你指咩
辦事能力都仲叫良莠不齊有好有唔好
但態度一律認真麻麻,好多時做客仲有禮貌過個staff
之前去日本旅行習慣咗句句都畀店員用敬語講多謝唔好意思,返到嚟香港我講唔該仲多過個店員
戾氣呢樣真
我諗返起以前自己出街好似見親人都好唔順眼,就算笑都係假,果種壓力cls
好明白我走左半年已經覺得香港真係最好住
咁都幾麻煩
香港消費 有時真係比錢買難受
呢句好有同感:
好多時做客仲有禮貌過個staff

而日本消費幾開心
走啦咁辛苦你
所以香港人打工仔成日受氣
所以咪有戾氣
點解仲有人成日話香港有人情味
咁你想我點講?
我都有哂例子講美加返工係點
你係反駁我咪又拎下例子黎講下囉
籠中鳥無謂爭論呢d人跳唔出個comfort zone 就會有1000萬個借口同自己講已經過得好好
移左民咪撚返黎啦on9
咁你其實同我一樣姐
你講自己係外國返過好公司就得
我講外國都有唔好既公司就唔得

大佬,我係講緊普遍性
大撚把美加big4撚會計撚it撚做撚到仆街
之後就一定有人話「唔係wo我間公司好好wo」好似你咁
咁實有好架,問題係普唔普遍呀嘛

通常非本地人去到外國做野都係勁d個批
好似香港做野既鬼佬通常都係高層一樣,你叻你好彩咪做到好公司
但唔代表間間都係咁,更加唔代表外國做野就好好
每次見到人講歐美幾好幾好就想講,歐洲同美國加拿大唔同架wo
叫你奶個膠袋咩
外國係咁架啦
所以咪服務水平差囉
我服務揀左直送屋企門口,再係instruction 清清楚楚寫到明我會開個大門口俾佢,請佢拎上黎,搵唔到地址或者唔清楚可以打電話搵我,咁都可以唔理on99
只可以話正式黎講你都on9
春天都就黎梗係濕啦
美加係咪chur底少假
我見美資都chur底,之前同美國妹傾過一年好似唔多假,係benefits唔太差
返黎做乜9
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞