移民後,返黎香港第一個感覺

692 回覆
2943 Like 189 Dislike
抱住躺平肉隨針板上心態係ok
咁都講得出其實你係咪真係波叔
講下點耍你?
李卓人 老婆 中共仲有大把例子
最忌係 以為自己無咩問題 唔會比人target
但其實國安一早有個list 有晒人名同嚴重性
上層捉晒 為keep維穩費 就繼續向下推

政客 & 前線 -> 支援義士 ->
行為支持者 -> 網上支持者, etc

到你入境果陣 就喊都無謂 無人救到
到時一樣"不孝"
真係盡量唔好留尾係大陸/香港
其實香港叫雞/ptgf都好貴
食啲好小小嘅餐廳都唔係想像中咁抵食
去牛角食個lunch buffet 埋單都差唔多5舊
去邊都自爆果度得你去
屌識你老鼠咩
以為自己係邊撚個
劏房波
所以唔好撚返嚟,即刻買機票走
依家啲細路定中小學生78成都講普通話
取消ok喎 冇乜問題 幾好呀。

本身我另一半都係外國出生外國籍,HK Spouse visa住夠七年拿咗居留權嘅。

我哋亦都好清楚非中國籍永久居民連續36個月以上冇入境香港係會被取消Right of Abode。大家都話Fine冇問題,唔會再去香港。
由佢啦
未煮熟就當新鮮
港豬係咁
質素仲要參差
睇你講咩行業
金融服務業係
飲食唔係
Call centre係
裝修,貴的係,其餘普遍唔係
地產 係 (雖然會壓你價)
零售 名店係,其餘普通
唔係到住返黎探親都唔得架
咁你走啦
Xiang 港唔歡迎你
好多人走咗之後就忘記咗自己個初心,究竟當初點解要離開某國,因為乜嘢理由要離開。

喺外國習慣咗自由,就唔知道而家可以平安在外國生活嘅可貴,慢慢就開始忘記,覺得係必然嘅。有啲嘢係會失去左先至會珍惜。

仲有一班自以為留咗喺度但自己有外國護照,有乜嘢冬瓜豆腐可以隨時隨地走嘅人。講經咩。剩係得本護照冇用㗎。

十個有九個又唔知自己要俾幾百蚊去放棄某國國籍有事起上嚟先至會救到自己,又唔知自己啲錢同人都放晒喺某國度,自己本外國護照嘅國家度又冇屋企又冇物,出個order已經可以freeze哂所有嘢。
禮貌就冇乜㗎喇,但因為驚西客投訴所以一定會解決問題
外國係講完一大輪客套說話,但最終其實乜都冇做到
返香港當以前啲人返鄉下啫,住幾日
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞