移民後,返黎香港第一個感覺

692 回覆
2943 Like 189 Dislike
而且好老實,譚仔又污糟又難食
D友個個食開屎見到都唔開胃
本身見到你豬到咁真係唔想再覆你,
但唔想俾你屈我踩港撚

第一, 唔好屈我話香港政府逼人硬食
其實人治社會普遍都有呢個問題唔淨得香港係,
我第一句cm都係話香港有咁既問題, 唔係得香港有

第二, 政策係有分緊急立法同非緊急立法,
緊急法無得講, 立得都係等唔切經議會立法既時候,
如果你拎埋呢樣黎講既
咁的確係全世界咩國家都係逼市民硬食既

但非緊急法既話,
民主社會係立法前會搞諮詢問左市民先,
例如美國/英國立法前會搞聽證會,
當收集完意見無咩反對聲音就再經議會等投票/辯論,
搞一大輪野最後先睇通唔通過.
我就係指緊人治社會永遠無諮詢/無or廢既議會投票,
所以政府推出既法例基本上無人阻止, 一定會通過.
你就以結果論指出政策推出左市民要硬食,
但你完全無視左法治社會立法前政府係會諮詢民眾

我都唔想highligh紅字咁覆人,
但你好似個腦唔知裝乜,
樓上巴打又好我又好你都get唔明,
自己傻唔緊要, 唔洗同人講

覆到咁都唔明就你繼續啦, 你是對的
以前枱底做唔覺 19年後政治環境黑到上面 啲政治打壓明顯到連比你扮下野都唔得 加上香港對肺炎既處理明顯地係政治遠於科學 加上有家座既話 個教育呢幾年急轉直下 邊會仲想啲細路係到讀

短期幾年內香港既賺錢能力都仲有啲既 個底咁厚 但未來就真係唔睇好 後生既更加唔想留係度
真係至少一半走的都係呢啲人血饅頭
後生個班繼續捱
好呀 清露宿者家當 收左80歲阿婆炒粟子檔 金鋪打劫斬人就唔捉 popo影下裙底又冇事
走左7年 受疫情影響3年幾無返過黎.. 岩岩返到有親切感 不過覺得好濕 同埋慣左出門就開車返黎要排隊搭車轉車比較麻煩 不過食野真係好方便 多野食又開得夜 慣左外國返工而家睇到香港上班族都會覺得大壓力 返唔到轉頭鳥
網上
外國人唔黎得香港旅行?
香港人係講野好直接
但起碼唔係冇禮貌 同埋冇咁假
屌你老母啦食人血曼頭
證明文化入侵好成功
廣東野一定係雲吞面點心燒味呢d
四川麻辣野一律狗也不屌
喺連登咪有
紅黃藍喺我眼中都無問題
有同外國人做野經驗,但無長時間係果邊生活過,有冇咩生活eg係點耍人?
唔好又屈喇,好人好者見你後生就打你咩 ?
會唔會係你自己樣問題
唔見我後生又俾人查
點解唱K打機買嘢行商場係膚淺 outdoor活動 睇書唔膚淺?
又唔好咁講,中國人有中國人思維好正常
除非你有資格證明到自己血統身份唔係中國人
我自己返工言行都政治正確
不斷練習自己普通話
同事都係大陸
我得一樣野要做,就係融入變化
呢個真,
都係支那種
唔敢返 訂句抵死都拉10個月
自願回國
去過好多次日本
去到酒店櫃檯知你係香港人人通常都態度一般 可以見到香港人個朵都麻麻
都係睇你住邊頭
有啲地方請一色快餐同印度菜
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞