移民後,返黎香港第一個感覺

692 回覆
2943 Like 189 Dislike
真係,香港d電視台同大陸一鳩樣,乜撚都要加啲政治元素。

外國真心唔會咁樣
有習近平新聞一定擺頭
之後法庭新聞,政策新聞,政府回應外國報告
搵議員講兩句小罵大幫忙,再訪問幾個市民,總之最後都係話「小市民只想安安樂樂」
再報今日有乜乜展乜乜節好多人,歌舞昇平
國際新聞主要報西方點仆街,又示威又搶擊,總之我們在中國香港好幸福
返嚟探親都俾人話踩一踩港,返鄉下啫, 講到唔知點咁

鬼妹:下 入左架啦
諗起班 回港 探親撚就好笑
香港服務係 快快脆脆 做左就算冇乜質素,但認同起碼唔唔會耍你
自願送頭 出事嗰陣就喊苦喊忽 情緒勒索
咪就係

成班當香港真係自出自入無掩雞籠咁

就算你地入左籍。但無退出中國籍

你首先都係中國人。 就算你退出左中國籍,揸外國護照

你響香港出唔到境奶左野。外國政府一樣救你唔到
外國絕對唔係乾淨😂痴線佬唔會比香港少,以前有個住戶成日大叫,係樓下自己同自己講野,吊哂全世界。外國後生既極度冷漠,著hoodies 罩埋頭唔理人,你以為外國投完票可以改善任何基建/福利可以唔使投。老實講句係大家自己搞掂,有病想叫白車你要俾哂成隊白車既成本,病左自己去藥房搞掂,搭車delay 5-10分鐘差唔多一星期幾次,唔好睇到外國咁美好,狗鐵車費服務算世界最好。
唔想俾人岐視要住唐人街,鬼佬見你講中文會出白眼。水電費貴到你唔信,熱都唔敢開冷氣

好處確實係住得大,同時家務多好多,又要除草,治安又差,夜晚唔敢行靜街,出入渣車其實好累,泊車只限靜街,繁忙地方都係無位,打工唔使諗住成日出街食,扣埋稅得香港7成人工,樓貸又高息,樓價同香港接近,不過大一倍至兩倍左右。
你老母係香港俾人屌緊叫你返黎救佢呀
可唔可講下點 外國人普遍會耍你
有咩事真係自己拎嚟
你以為其他國家大使館既支那既一樣咩
岩呀 根本問題就係極權police state
完全唔會監察 同 係無操守的
唔走 遲下個個某程度上都要做 林景楠 11哥
當你人同錢 仲係大陸同香港
根本比中共揸住春袋

走左仲返香港 某程度上走唔晒
咁你個春袋都仲係危險
係外國示威遊行 針對中共都仲有顧慮

要真係有原則做人 要對抗中共
就係要切斷一切同中共的聯繫
咁你點反 點係外國組織 就完全無後顧之憂

移左民 就盡返責任 唔好走左去
國際線要人但乜都唔做
或者咁講,除左沉醉於物質享受,仲可以做乜?
no 你唔明 我自己係UK 我可以同你講香港365日都係濕 呢度爽好多舒服好多
上年返過去一次一落機已經feel到好大分別
香港最乾嗰陣都濕過歐洲最濕嗰陣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞