移民後,返黎香港第一個感覺

692 回覆
2943 Like 189 Dislike
美國得10日公眾假期,好多都係10日大假起標
產假同病假都係無薪(視乎公司,但法例冇強制)
通常做8個鐘野,但係唔計食飯,實際返8.5個鐘

加拿大好少少,不過人工低好多
同一間公司人工數字上加拿大分部同美國分部可以一樣
但係一個收加元一個收美元,加拿大稅仲要重d

我係講緊普遍公司
返香港仲有一個感覺, 做乜L嘢周圍都係地盤
10+10仲要8.5個鐘仲都幾worse
全年先得廿日假
真係社蓄到2046睇醫生又唔便
我都覺得飲食肯定唔係
香港餐廳水又冇杯紙巾又冇 明明唔係快餐都限時
sorry 照Post唔撚理
睇到呢度啲留言話咩要離開香港返番去外國會depress就知一定會有回流潮
班前日本同事最憎serve幾個國家嘅外國客
香港真係榜上有名 好多都串柒柒,以為世界圍住自己轉
又要r著數叫人做野,又要惡死,仲以為自己好醒
偏偏你一黎就咁惡,即刻揸正黎做冇彎轉
真係好撚肉酸 個朵已經臭哂
如果放埋日落帝國入去比較
日落帝國雖然假期多返
但工程/醫護/其他專業人士人工又再低過加拿大一大截
然後d稅,能源,車開支又多加拿大一大截
講真,係西方人類管治既國家,你覺得任何一個死左既人抵死,你都可以照講,人地頂多話你涼薄,但肯定唔洗坐十個月
你賣本反政府既書,一樣唔會要坐十個月(人地每幾年都顛覆政權一次架啦)

依家香港最勁既唔係国安法,因為国安法主力target有影響力既人,依家政權都仲係好想叫外國投資者放心,國安法用一次上一次新聞(雖然我成日都話,政府一定有特權比外國投資者,佢地主力對付既係香港市民)
依家香港最勁果條叫做煽動罪,任何一句說話都可以上綱上線成煽動,然後最少坐幾個月,而且因為罪名唔係出名既國安法,上都只會上中文媒體多
坐完出黎有案底,而出面所有唔親政府既企業都一步步比政府搞死,你覺得剩低果堆藍/紅企,請唔請有煽動罪底既人?(入得煽動即係一定講過反政府言論,你叫紅/藍企請?)
係咁on99
無辦法
自己去攞
新年嗰時返咗香港
都覺得香港人好嘈同好燥
郁啲就想開拖咁

如果唔係家人同朋友
都唔係幾想返去
多咗好多吉舖
So true
係 成個香港都係地盤 工程
其實activity 冇非高唔高級啲、膚唔膚淺

點解中意唱k 行街 五光十色嘅生活就一定係膚淺呢?
人哋中意做呢啲活動覺得開心啲就係有問題?

真係對應晒上面
話香港人中意乜都比較、乜都鬥嘅心態

喺外國都識有local好中意打機行街shopping 去clubbing 唔中意行山 outdoor
佢哋唔會覺得自己有問題
都唔見有人話佢哋有問題

只係喜好唔同

利 我睇書 行公園 唔打機唔行商場嘅
喺香港正正唔中意出街
同埋窮 冇咩好買冇咩物慾
呢啲都冇咩商場
你喺邊度外國?

香港電子嘢無論貴價定低價嘢都出名平
因為投訴無門,你點投訴都冇人理你。
點解唔投?
100 磅?食咩咁貴

利申住緊英國
笑撚左,你自己拎口罩令出黎做例子先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞