移民後,返黎香港第一個感覺

692 回覆
2943 Like 189 Dislike
會唔會係你諗多咗
你番說話好似暗示緊 移民撚喺出面住得唔開心
踩港令自己開心啲

但其實樓主對香港係有讚有彈
會唔會係你太敏感 其實你喺香港唔開心
人地講事實唔想聽 想自己心安理得得嗰個係你
反而最麻煩係佢唔會直接say no, 喺度 “姨姨哦哦”扮諗嘢
唔明你講乜,我由頭到尾都淨係想指出上面條友所講嘅得香港政府會逼鳩人硬食政策呢樣野係錯
你喺邊個外國?
你邊個外國?
香港淨係手機相機已經全世界最平咁滯
港豬冇禮貌都可以吹奏

日本有禮貌都可以解決問題
連大陸深圳都有禮貌過腥港
係口係面全世界都唔鐘意

服務質素差都可以搵嘢讚
返到香港會有一種難過心情, 一個好熟悉但又陌生嘅地方
好多嘢想食, 好多地方想去,
但係好多隊要派, 好多人要迫

感覺, 已經返唔到轉頭了, 毒L已經習慣寧靜
平得果2,3千 專登買張接近成買萬蚊的機票返嚟
咁樣你哋覺得抵的話 我無意見
跟程序就話個腦唔識轉

好似中國香港「走精面」個個都貪小便宜

或者中國咁只顧自己打尖冇禮貌
真係,D人好撚敏感
日日都要思想鬥爭咁L樣。
我明明已經講得好客觀
有朋友和家人去日本旅行,其中一個家人係要坐輪椅,去到酒店, 先發現原來架lift 唔係24小時運作,過左9點就唔運作。
日本前台果位小姐,就話無辦法,叫果位家人聽日先上房。
最後佢地要嘈哂交,先有個manager 走出黎,打個電話就解決到件事

我想講E d情況o係香港好難會發生
移左民就唔好返黎,向前望。萬一返黎話你國安法捉左你唔俾你走就仆街。
日本邊間酒店架lift 唔係24小時運作,過左9點就唔運作。
你移民去馬爾代夫?
所以咪話奇鳩怪
唔可以用香港果套邏輯套落人地度
有得返香港 都唔係咩好人啦
比啲證據睇下
唔好只係我個朋友

我都有個中國大陸朋友到香港旅行個時比香港服務員歧視,唔買野唔比走
貪個少少回憶 賠上自己同下一代未來就戇鳩
你又誇張左🫠
有良知嘅人 好難會係香港過得開心
講你又唔鳩信仲要證據,E度法庭咩, 我只係想帶出日本人處事係好死板,這個係文化問題。

香港果d sup鳩購物團當然仆街啦,道德都有問題
咁其他人又點上房?
定係酒店一早講明有門禁時間
你朋友又唔遵守?
咁你選擇錯公司,定自己能力問題
Selection bias , 你唔好mk ,醒目少少,咪個頭太潮就冇事
正確d講:唔好咁後生就無事
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞