原生家庭真係影響一世

483 回覆
4070 Like 58 Dislike
我發現一早block左就睇下佢講左啲乜不出所料
笑撚到我
有冇諗過你可以專注努力已經好撚幸運?蠢閪
係預料之外
日日跑山 游水玩
無啦啦就大隻左
血緣關係其實可以代表到啲乜
係咪同你有血緣關係就代表會對你好
係咪有血緣關係就代表你親人做殺人犯
你都會變殺人犯?
點解要睇得咁重?
邊個都好 不合則分 就係咁簡單
同理心好似啱啲
I know that feel.jpg
老母離婚前嗰幾年閪到仆街,又成日唔返屋企,真係凳老豆慘

2019年之後算係大家和解左(三個會一齊屌狗),但始終damage done,發覺自己好多時都會無意識學左老母咁逃避問題
認同, 係會有啲羨慕

老母性格多疑, 神經質, 情緒化
老豆自以為是, 個人好倔強, 講多兩句唔岩聽又發老脾
仲要加埋阿嫲成日亂鳩up, 一知半解既野就加鹽加醋
然後老母因為舊時既事唔多鍾意阿嫲同老豆
有個阿哥, 性格反而好好, 純品和善,
可惜我好細個佢就已經出國讀書定居埋

由阿哥時期嘈到我大, 小小事都可以化大, 間唔中合奏death metal
每次都嘈嘈下都講返舊時點點點, 有時仲郁手郁腳
唔知邊一刻邊一秒就突然爆, 成日要做和事佬, 精神折磨
去左返學返工, 又唔放心佢地同時係屋企, 心很累

我亦都好少同朋友講屋企野
連同阿哥傾計都係報喜不報憂, 廢事佢擔心同做唔到啲乜
其實雙方各自都有資產, 多次勸老母不如離婚, 點晒頭認同, 次次都係齋講唔做

好彩既係, 老左反而好返少少, 後期阿嫲長期返左陸住, 就冇乜點嘈
係個咁既家庭成長, 令我明白到,
有啲人憎一個人係可以記一世, 佢做咩都係錯
相處唔黎真係無謂勉強, 自己唔開心同時影響到旁邊既人
諒解同遷就唔係話咁易, 要嗰啲人開曉係難過登天
表面睇落好好, 局外人根本好難理解
一味講錢可能唔係性格問題,係窮ge問題。有錢少少都會同仔女講錢唔重要。健康快樂屋企人先係最重要
香港都算正常level
生係大陸窮撚家庭
真係地獄級LV
知道自己窮諗諗先好生啦
人地家庭讀國際學校 自小有賓賓跟住 講英文
中學再出國讀 拎埋國藉
你自己就諗學費 衣食住夠唔夠
十年都去唔到一次旅行
好多時性格同價值觀都取決於原生家庭
有個朋友單親家庭長大變成左不婚主義者
有個朋友老豆對家庭勁不負責任,佢變左仇男撚
我就自細只有批評沒有讚美,變左自卑撚

好多人自細對父母的不滿都只係敢怒不敢言
有咩衝突只可以啞忍
駁一句咀都俾人打到仆街
大家以為大個左脫離屋企就一天光晒
其實唔係咁
個性格已經深深被影響左
你內向,自卑,怕醜,怕事,唔識發脾氣,唔識拒絕人
其實都係原來家庭影響到

成日提醒大家要愛自己
講就易,做真係好難
當人地要求你做一d你唔願意做的事
幾多人可以勇敢說不,幾多人可以勇敢講出內心想法
當自細一直屈服係父母的權威下無得反抗
大個左一樣會不知不覺咁屈服
縱使內心不滿都唔識反抗

愛自己係一個漫長的過程
希望大家早日脫離到原生家庭的影響
早日長大成為自己
應該連父母都成個連登仔思維咁
即係點
你可以碎佢屍 做警察
你收皮喇屌你老母
你可以碎佢屍 做警察
美滿屋企 但唔有錢呢
經典 事後翻睇極震撼
加埋120%
其實係因為個社會嘅資源唔夠好同穩定
原生家庭嘅影響無你想像中咁大
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞