原生家庭真係影響一世

483 回覆
4070 Like 58 Dislike
唔係鬥慘 係佢呢啲好撚基本呀大佬
大把人慘過我 我都冇話自己慘 笑撚死
有影響都未必好明顯 就咁睇你老豆搵到個好老婆 所以下一代先好過啲
到你有日睇得開望返轉頭就知
一路走過嚟唔係易
但總有一日會過到
True
知足常樂啦
創傷冇話基唔基本
話人啲傷好基本,好普通 唔算慘都叫唔係鬥慘?
你唔覺得自己慘而認為冇童年陰影 心理創傷留低當然係好,但唔係人人都係咁,而依個post就係充滿受住因為唔同嘅事而受傷嘅人 即使嗰樣嘢係其他人眼中好小事
不過唔明都係好事黎
又鬥差你點好漢呀?應該又係用人工做比較做緊邊行講嚟聽下
佢真係on9黎輸錢有父母阿哥幫還錢仲覺得係搶佢層樓
不過都認同佢細個時佢父母唔識教影響佢心智
唔想去外國讀書比黑鬼恰
講到個老豆老母咁衰 但個心又掛住佢地 不如坦白承認自己係M底去比人虐待 會過得開心D
咁你有冇做改變?
講得出哩句已經知道係窮撚家庭出身+教育水平偏低 好典型嗰種見唔到自己有上位機會 但又拒絕承認係自己廢嘅廢柴先有嘅扭曲心態
呢句同 :「屌你老母 你老母比狗屌」一樣
有兄弟姊妹先煩, 去到最尾一定鬧交話邊個照顧父母同埋啲身家點分
有冇咩書推薦
正視聽 拒絕AV版PR造星 3-4月日本新人更值得支持!
https://lih.kg/3337145

宜啲人連觀音土係咩都要上網查
叫佢地正正經經拎張白卡啦
同時係受害同施害者
通常唔會同到呢啲朋友交到心 大家價值觀唔同
原生家庭又窮又無學識性格又閪

阿爸應該有返過大陸包二奶同賭馬又成日飲酒,星期六日又要返工,所以阿爸帶全家星期六日去玩呢樣嘢唔會發生,佢盡阿爸責任就係得閒俾零用錢我

阿媽同阿爸關係好差,所以佢會響我面前呻阿爸啲衰嘢,阿媽無學識又粗口爛舌,細個會用粗口係咁鬧我,所以我細個已經識講粗口
激嬲佢俾佢打,拳頭衣架事小,佢試過用手箍我條頸或者用枕頭壓住我塊面,真係差啲窒息

因為長時間都係阿媽教,佢個人又廢,好多生活上既common sense佢係完全唔識,所以導致我個人都廢,例如佢唔識早晚刷牙同定期洗牙、唔識3分鐘煮公仔麵、唔識處理儀容等等,所以搞到我都變到佢咁垃圾,差啲好後生就有嚴重牙周病,好彩人大左識到啲正常朋友令到自己改變,而自己都去學習改變,否則真係一世都好似佢地咁衰
咁佢阿哥都一樣係咁送去啫可以教得更好更多支援但真係justify唔到佢嘅憤恨
本身佢家庭好過99%既連登仔
父母有樓留比佢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞