原生家庭真係影響一世

483 回覆
4070 Like 58 Dislike
Same
其實係架,返工都見到好多性格有缺憾架啦,所以好多人都明呢個道理,唔生
我淨係會同啲我知佢明嘅人講
唔明嘅人講嚟都冇意思,唔想好似為咗佢哋嘅validation而解釋、而講到自己有幾慘咁

理解同體會係兩回事
當然冇人會體會到自己嘅經歷同心境
但係理解係視乎你平時點睇嘢同點思考
有啲人無論睇咩都係用「我認為、我覺得、我相信」去做判斷。即使你講緊嘅係你自己,呢個社會,甚至係呢個世界,佢哋都係prefer用以自己為中心嘅framwork去睇嘢,佢哋就只有呢個身份同呢個觀點
所以莫講話其他人嘅苦痛,喺呢個framwork以外嘅事物佢哋都唔會理解到,又或者應該話,根本都冇諗過要去理解
因為呢個就係佢哋嘅comfort zone

所以就算講緊一個假設性嘅scenario,佢哋都唔會同你去代入
大致有兩個可能性
一,就好似上面所講咁,跳唔出自己呢個身份同觀點,所以理解唔到
二,根本都唔關佢哋事,又燒唔到佢哋,佢哋聽你呻就好似睇報紙食花生咁嘅心態,扮吓評論家講兩句爽吓咪算,點解要同你代入?

不過put yourself in others shoes其實好多人都做到,你唔需要真係親身經歷過先會明
就好似你唔洗跳過樓都知跳樓會死人,唔洗俾針拮過都知俾針拮會痛咁
我都曾經遇過呢啲明明background唔同但係都可以互相理解嘅朋友

真係會不知不覺吸收咗
好多時都想同外界嘅人講自己唔係咁
越想同呢樣嘢劃清界線,就越逃離唔到呢樣嘢嘅束縛

見過有人話自己日常生活無時無刻都要好留心,唔俾自己做啲自己呀媽做過嘅嘢,唔想變成佢呀媽咁
但係我覺得意識到佢呀媽做過啲乜而刻意去迴避都好唔健康,因為由始至終呀媽都係佢嘅trigger point,呢一點冇改變過
而且某程度佢都係因為佢呀媽而決定咗佢想成為一個點嘅人,就係呢種諗法產生咗反作用力,令佢越想逃離就越擺脫唔到呀媽
上一代人無而家資訊咁發達,出嚟做嘢好多年後有日突然明白其實我老母無乜讀過書,根本唔會知一個家庭點先叫正常
出咗社會先發現 I am not alone,每個家庭都有佢嘅問題,我先可以慢慢放低慢慢改變心態
我一直覺得我老母係係精神上嘅問題,有時放學返屋企佢會唔開燈唔開電視,我哋一嘈少少佢就會發癲然後又會打我,呢啲時候除咗讀書根本無嘢可以做
我曾經同朋友討論過生仔要考牌究竟要咩準則先可以生呢?每個小朋友性格都唔同,每對父母成長經歷又唔同,大家對父母都會有唔同嘅需求

我老母年紀開始大變到越嚟越難理解,有時都會俾佢影響到情緒,但對我嘅傷害已經減到好細
唔使迫自己體諒佢原諒佢

自己人生舒服最緊要

都唔好怕左建立家庭, 有自己嘅路要行
冇問題,但師兄想知邊啲多少少?
因為以上我講嘅每個concept如果要講得深入,係足以寫篇essay
你嘅存在就係為咗證實樓主講嘅嘢係啱
好多書都係英文,而且講得太理論,自習難以消化
中文嘅書則深入得嚟又易明嘅都唔多
暫時諗到嘅有「個案工作及案例」,佢係理論+真實個案咁講,有實例照住睇都幾易明有趣
當中嘅Satir Model個chapter睇完都幾多反思
家庭理論有好多唔同流派,基礎係Bowen嘅系統理論
深入啲嘅例如有結構家庭治療、Satir Model, 呢兩派剖析家庭問題都離不開系統理論嘅概念同分析
有興趣可以試下去圖書館揾啲書嚟睇
係,好多施害者背後好多時都有好坎坷嘅童年,主要係嚟自元生家庭嘅經歷,所以有時了解深入施害者嘅人生故事後,雖然佢都仍然係仆街,但或會對佢哋會多幾分同情
人總係會有好多掙扎㗎啦
如果父母係大仆街,在心裏仍然會有好大嘅位置,唔係話見唔到就會忘記到同當冇事發生過

不過是咪誤會咗係講緊我自己利申唔係講緊自己嘅經歷
血緣詛咒 係時候係大家呢代終止
除左針唔到肉問題外
其他好多時係有利益衝突 身份立場對立左

譬如好多時呻慘 都係話因為關外在環境事 家底 人事etc
喺呢個邏輯黎到講 暗示別人既成功都係關外在環境事
間接傷害緊成功既人/順風順水既人既社會地位或價值觀
所以呢一班人會係第一個企出嚟指責弱勢者係咎由自取
連登仔只會覺得係世界既錯 社會既錯 父母既錯 自己一啲責任都冇
佢父母對佢算咁啦 喺香港讀唔到送去澳洲讀 大把普通家庭見你升唔到大學就要你做嘢交家用 仲講去外國讀書 就算你之後讀sf都唔會供書教學 叫你問政府借 第日出嚟做嘢自己還
Pin啦 睇書自救好重要
On9仔
生仔要考牌未必可以解決100%問題
但起碼最basic既問題 例如 金錢 知識 學歷 EQ都合格
都已經解決八成問題
唔完美唔代表冇實際作用
咁你係咪好大條?
路過見到
多謝ching鼓勵
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞