原生家庭真係影響一世

483 回覆
4070 Like 58 Dislike
blocked 299187 行C走肉
又想cap 水?
佢平時鍾意眨低你哋,拎自己6A嚟炫耀
你哋都唔覺得佢有咩咁巴閉,我已經估到佢本身喺屋企無咩地位
佢做咩有咩成就你哋都唔會proud of佢
你哋成家人聯手,佢咪愈嚟愈癲囉
佢做嘅所有嘢都係特登嚟激鳩你哋
平時嘅溝通方式成家都係鬧嚟鬧去

真話係咁難聽sorry
偏心無得定義,每個人感受可以劃一標準?
你哋選擇原諒你哋嘅父母係你哋嘅事
將自己感受加諸喺人哋身上面會有幾好過
呢啲嘢全部都係日積月累,我無話過佢嘅行為無問題,點解你要否定自己屋企係造成佢呢啲嘅行為嘅原因?
就係因為咁,所以佢好憎你哋,做盡所有嘢令你哋難堪、難過、佢係特登㗎
反正佢點講都唔會有人聽有人認同,癲過你哋日日激你哋仲開心
你話咩咪咩囉,叫佢上嚟講下自己咩事咁癲囉
你鬧我無用㗎喎
你想上嚟踩自己屋企人OK
我都認同佢嘅行為好撚癲
然後呢?世界上無無緣無故嘅恨
你憎佢,佢又憎你哋
會好懷疑自己係咪應該都要迎合下 變得talkative啲
我係完全斷絕咗同呢啲親戚交流
寧願自己比佢地排斥
當生命冇咗佢地就輕鬆好多
呢啲嘢你知我知大家知
所以造業係有手尾跟 唔現眼報就下世出世報
今世投胎得好嘅一樣唔好作惡
連登係一個咩嘅論壇心照啦
有人唔鍾意咪唔鍾意囉

BB係一出世就seek attention㗎,父母抱另一個多一下都會即刻呷醋
基本上你成個童年都係好渴望父母嘅關注同認同
點解D人話青春期反叛都係想父母注意
細個唔識表達咪做D鳩嘢,大個明白無得改變就會鑽牛角尖,更加唔識溝通,變到愈嚟愈癲
你要明白你覺得你父母公平,單純係「你覺得」,佢唔係咁諗就唔係咁諗,唔可以將自己諗法套喺人身上,每個人感受都唔一樣

我唔係合理化佢嘅行為,我只係想比你知佢做咁多嘢都係因為佢好憎你哋,而咩原因得佢自己知
中學喎….5蚊一星期…點食lunch
佢帶飯的
應講咪講囉,唔出聲但係可以ready隨時講到野,又唔好搞到自己一開口講野就有障礙咁

遇到上面個情況,咪「係呀,我份人比較靜呀,個人有啲慢熱呀,大家見多幾次面可能多啲野講架,哈哈」笑下咪算
師兄們點睇養兒防老 我本身屋企相處幾好 但有日突然我媽同我講話好彩養到我咁樣幾好 可以養兒防老
突然發現我只係佢地防老嘅工具
父母九品中正制, 自己或自己父母係第幾品
https://lih.kg/3336011
養兒防老正仆街 完
有個爛賭老母 係咪已經係有問題家庭 (焗佢做咗十年野,但戶口長期0蚊,講緊已經唔洗佢比水電媒租)
如果朋友會企高位同你傾
咁根本唔應該同呢個朋友傾訴
叫佢地不用開心得太早 主動權在你嘛 唔開心咪唔做
真呀
我都有個中學fd越大越鍾意說教攞優越感,自從比佢踩過次之後真係會提醒自己唔好再同佢交心
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞