原生家庭真係影響一世

483 回覆
4070 Like 58 Dislike
至少我哋唔會怨天尤人,對得住自己
想自救就要去睇書
你都知自己性格係關父母事
細個唔會鼓勵你支持你,下下控制住你,情緒支援係零
因為咁嘅環境下長大你先會覺得好多嘢無可能
因為細個父母已經洗咗你腦,令你覺得做嘅任何嘢都唔會成功,無人欣賞,自卑自責

唔係要去到打你鬧你強姦你先至走得,childhood trauma好廣泛,影響真係一世

一下子未必斷到段關係,亦唔係話你要斷得一乾二淨
起碼第一步要保持距離,要識得say no要識得畫界線
就算你搬唔到出去,你都唔可以比人情緒勒索到你

https://www.pressplay.cc/project/5CA536001023EB4580545D9F2EFA223B/articles/0436FFEEFD7711433A8897ED9D02F8F5
Neglect都係會影響子女
就算把口幾硬,心裡面都想有父母關懷
係你廢姐
物質就冇得講啦
但只要內心夠強,智力夠高,點會輕易俾人影響你性格
對幾十歲嘅人嚟講你呢句相當有道理

但而家就係講緊細個心智未成熟嘅時候已經畀老豆老母影響咗個性格
咁朋友都唔使咩都同佢講架
你明知佢會咁答你,你仲要同佢講,等佢答你預計到嘅答案,你講嚟做咩?
就算啱玩,識幾耐都好
有啲睇法唔會改就唔會改
佢有一日改咗,你反而要問下佢係咩出咗咩事

就算我認為父母係非常失敗嘅人
我都強烈感受到我 希望父母認同 嘅依個天性

而且我大個咗就發現自己幾乎有齊父母嘅所有缺點,包括無法理解/無視別人嘅感受,有時收到朋友訊息連覆機都唔想。我發現自己待人嘅方法同父母如何對待我係好相似
“We grow up accustomed to certain roles and certain ways of being perceived. If we grow up in a family in which we are abused, neglected, yelled at, constantly criticized, or dominated, then that is the environment that feels most comfortable to us. Unhealthy as it may be, most people seek and create environments that feel familiar and similar to the ones where they grew up.”

Remember that your Subjugation lifetrap has the strength of a lifetime of memories and of a multitude of repetitions and confirmations that it is right. Subjugation feels right to you. Your lifetrap is central to your entire self-image and view of the world. Naturally, it is going to fight very hard for survival. You find comfort and reassurance in holding onto your lifetrap, regardless of its negative consequences for your life. You should not become discouraged because change is slow.”

― Jeffrey E. Young, Reinventing Your Life: The Breakthough Program to End Negative Behavior...and Feel Great Again

呢本書好睇
唔係無得變,你知問題喺邊已經好好,要當自己係BB,拋棄一切認知嘅嘢離開comfort zone,重新由零學習,不過好撚難同好慢

我覺得就算大個搵錢多咗,生活改善咗,但眼界、興趣嗜好、個人氣質、用錢觀念、投資理財見識等等,都係同真正中產小康出生嗰啲人唔同呢啲嘢好難改
你哋屋企點對佢?
痴撚線女人
你家姐幾歲?性格咁差應該唔會有人要
斷絕關係唔係叫絕情,係叫保護自己同保護下一代
唔好on99以為改變到人,有啲人根本就唔想改變
保持番個適當距離,大家都舒服啲唔好咩
我覺得有可能你父母偏心所以你哋覺得無問題
而家佢咪將以前受過嘅嘢加倍奉還
性格跟咗我老豆
前日兩老先鬧完交 老母精神病 搞到成家冇好日子過
好撚辛苦
淨係物質資源一項已經影響好大

原來偏心
憎哂你全家好正常
有時一句說話hurt過你哋做嘅嘢
連D兄弟姊妹都幫埋老竇老母嗰邊,癲撚咗咪報仇囉

不過你唔會啱聽,因為你係既得利益者
中小學讀書期間
每星期只有5蚊零用錢
冇電腦,冇手機
做廳長
只入過一次戲院
只有考到全級頭十先可以食m記

你會發覺同身邊嘅人冇話題,隔離於圈子之外
只係生存,唔係生活

而最弊你個人冇突破嘅資質同資源,不停會比周圍人睇唔起

就算以後環境好咗,絲毫唔會有快樂感覺
佢行得前過Elliot Rodger
好認同,靜少少都好似係一種錯咁,通常啲人都會問「點解你咁靜?點解唔出聲?」但又少見話返啲人「點解你咁嘈?咁多嘢講?」

主流價值觀就係鍾意外向好動嘅人,唔只香港,全世界都一樣,所以前幾年愈來愈多書開始有人關心其實introvert嘅特質係有佢嘅作用,唔應該逼人人做extrovert
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞