原生家庭真係影響一世

483 回覆
4070 Like 58 Dislike
完美示範比大家睇呢位仁兄原生家庭係點教仔
係啦係啦叻啦叻啦
華人社會呢方面嘅教育好少
所以要搵啱對象先呻
9成人唔明咩係同理心
咁似我有個好朋友又係咁,但feel到佢唔係突登串你既,但佢無心一句都好hard feeling,又唔會想咁小事屌鳩個fd
「被討厭的勇氣」

本書斬有講過(睇左三次)
你要應用到,要你年紀既至少一半時間

即係你如果要20歲,
要起碼10年
即係可能你30歲先運用到。

而情緒病、精神病,
要100%你發病前至發病期間既年紀先可能自己醫得好自己,

即係如果你10歲被種下發病種子,35歲發病,
25年,你坐底要25年情況先可能好轉。

35+25你都60歲,人生接近玩完

相反你有個健康健全既家庭,人生前半場贏左一半

窮撚家庭,十個有八個都係悲慘,
邊重有能力同其他社會上既人競爭?

被討厭的勇氣本書係好值得睇
但要運用到出黎,有幾多個做到?

直接祈禱中六合彩頭獎好過啦
父母唔知自己一句會對仔女有幾大傷害,真係會記一世

只能夠講佢哋父母都係咁對佢哋,佢哋無heal過自己嘅trauma,所以會合理化自己嘅行為,又將啲trauma傳去下一代
如果原生家庭係衰到貼地要脫離真係可以好瀟灑
但屋企人對自己好 只係窮同冇學識仲慘
嗰小朋友一長大就係三個人支出
仲要香港地大學畢業生得嗰14K
要唔知幾多年後先可以有好生活過
我會好似伸手黨咁問返佢:「係呀喂咁你有咩攻略/好路數改變我而家個困局呀?有錢搵唔益兄弟?」通常佢哋都唔會答得出,有都唔會益你,日子耐咗就自然收皮
所以咪長期急屎
細個老母就三日一小交 五一日大交咁嗌
老豆死咗就到我 永遠都係因錢
本身屋企係窮但未到要無水無電先
永遠就係叫你返工返工
自己明明有啲planning做緊
佢唔會明白你做緊乜只係知道你無錢
講真有錢都唔會話俾你知啦
o你個原生家庭就係令你食緊屎都話好味囉
最好既做法係沉默、
讀下書睇下心理學書平衡下

因為既然你點講對方都唔明,
你講完一次就得,
講多幾次都係曬口水,
對方又覺得你煩

書中自有黃金屋

無任何一個人可以身同感受你既,
自己搵到合法方法、
合法方法好緊要。
(有啲人想解決自己情緒問題,
走去吸毒,其實佢係解決左「唔開心」呢個問題,
不過又產生另一個問題:上癮壞腦
最平既方法:做運動、游水
做完運動個人會開心啲
hi仆街家姐

我都有個咁既家姐,
覺得自己細佬細妹搶左自己野咁

「我地」前世係唔係互相得罪對方所以今世做一家人?
有問題嘅家庭先係正常
三日一小吵五日一大吵係基本
睇得出你原生家庭好有問題
佢冇咩trauma 佢爸媽對佢都幾好
佢性格問題比較大
冇咩讀過書
又好鍾意同人比較
佢唔覺得自己有問題的
其實都明呢個道理

細個屋企係堅窮,好驚比人睇唔起,就會唔想比人知自己屋企好窮

大左生活好左,起馬唔洗擔心錢。但同時眼界都闊左,比起上黎都仲覺得自己都係基層。但係「真基層」眼中就難聽過粗口
首先我再睇返樓主講嘅內容冇話過原生家庭對佢有精神同情緒上嘅影響

第二,我都好明原生家庭嘅影響,但只一味執著呢樣野屌柒佢哋係冇意思的,過去改變唔到但未來可以

我自己都係窮撚家庭,都有怨恨父母,但人生幾十年,我相信自己做唔到有錢佬都可以好過佢地

你講祈禱中六合彩太不切實際啦
有冇人決定咗30歲就會去死
https://lih.kg/3268368

真心 你自己都未顧得掂自己就唔好judge人啦
唯一打和方法係識個原生家庭美滿既另一半 下代都可以變成好果7成先
唯一自救方法就係睇多啲唔同類型嘅心理書

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞