原生家庭真係影響一世

483 回覆
4070 Like 58 Dislike
發覺會講依啲通常都係老母
學術討論

首先:

但假如你咁唔好彩生喺個有缺陷嘅家庭、老竇老母是但一邊性格多疑、神經質、情緒化,其實都足以令到人生難行咗。三日一小吵五日一大吵已經係平常事,嚴重起上嚟又打交,又或者日日精神虐待、情緒勒索搞到自己性格都有啲扭曲,好難同人建立到長久關係。

第二:原生家庭影響真係好大,
詳細可以了解:佛洛伊德原生家庭魔咒
唔認同既就睇榮格、或者阿爾弗雷德阿德勒

其實呢度有個前設:原生家庭父母=情緒勒索源頭,
日日夜夜對你進行情緒勒索,就好似黑客勒索你電腦,唔比錢就「殺」左你咁。

事實上唔係「你」唔肯放過「佢」,
而係「佢」日日夜夜重重覆覆「以前往事」,
提完又提,勒索完再勒索,
黃台之瓜,摘完再摘。

「對外人好但對親人衰,係一種人格缺陷。」

第三:關於六合彩
一個潛意識認為六合彩不可能中既人,永遠都唔會中,
因為佢個磁場🧲拒絕中六合彩
(吸引力法則)
當然,睇唔到既磁場比人認為係不切實際
但係「物以類聚人以群分」,
我諗應該無精英階層想同廢柴階層相往或溝通,因為大家「頻率」唔同,根本溝通都無意思。

「頻率不同,不起共振」
所以結婚,最好就同相同頻率既人結,
如果唔係會痛苦一生。

當然啦,六合彩原意係「彩票彩卷」
(投胎卷)
原意係真係幫助弱勢社群,
所以中獎個個人叫「幸運兒」

而唔係一心比人想發達用,
賭錢,請支持香港唯一合法機構
因為你就算輸身家
你既犧牲有少部分都係真係拎去做善事。
外圍班仆街賠率係好但有啲仆生艇走撚你數

最後,咩叫「窮」,
好難物理上定義,
香港根本唔會餓到無飯開,
因為有社會福利署。

如果月入5萬先叫中產,
其實月入49999都可以叫窮撚。

人生從來都無公平,
但相對而言,
人生還是公平我。

喜歡,上一個人;
喜歡上,一個人;
喜歡,上一個人。

讀破萬卷,神交古人。
有無睇流水落花?好多人都係由sammi角度睇,你可以由啲小朋友角度試下睇👍
唔洗咁講野呀師兄 同你又唔識
我同細佬關係ok wor
咁事實上真係偏心細佬
細佬都咁覺得
對於生長在有缺陷原生家庭的人來說,確實會受到影響,可能會對人際關係、情緒控制、自我價值等方面帶來負面影響。但是,這不意味著你必須放棄改變現狀或者斷絕關係。

首先,你可以尋求專業幫助,例如心理治療或者諮詢,以了解自己的情況,並學習如何應對和處理負面情緒和行為。同時,你可以嘗試改變和改善與家人的關係,例如嘗試溝通、建立良好的互動模式、尊重彼此的感受和需要等等。

當然,有時候改變不是容易的,而且可能需要時間和努力。在這個過程中,你需要學會保護自己,例如設定健康的邊界、避免陷入負面情緒和行為的循環、尋求支持等等。

最重要的是,你不是孤單的。很多人都有類似的經歷,而且有很多人可以提供幫助和支持。所以,不要害怕尋求幫助,也不要放棄改變和追求更好的生活。
唔好同佢地講咁多屋企既野
幸運的人用童年治癒一生
不幸的人用一生治癒童年
你頭兩點其實我係認同嘅,既然你講起阿德勒就同你討論下

如果用目的論嚟講,頭兩點係你唔想改變自己嘅「藉口」,目的就係要繼續用過得唔好嚟引證父母係仆街害咗你

我宜家會覺得原生家庭衰確實改變唔到,但有能力發現代表你有改變嘅機會,雖然我都未有信心可以完全擺脫原生家庭嘅影響,但我願意行出嚟嘗試改變,唔再一味「賴」佢哋,因為咁對我嚟講係無意義的
屌你唔係衰玩股
老豆老母留左幾層樓比佢
係 多數喺有問題嘅家庭下長大嘅人都係無咩自信
對自己充滿懷疑
偏偏依個香港社會淨係接受有自信、外向嘅人
內向少少 比較少講嘢都畀人視為缺點
由讀書到做嘢都比較蝕抵
甚至畀人批評,嗌改下啲性格
但明明咩都無做錯
有冇人睇過《不平等的童年》 呢本著作,完完全全就係講緊原生家庭點影響下一代

教養與羅馬都不是一天造成,階級複製從童年開始

不同社會階級的家庭與孩子們面對相同狀況,會做出截然不同的選擇。

孩子下課後參加多少組織式活動,像是球隊、樂隊、補習班或才藝課程?成年人對於孩子參與組織式活動的態度是?
中產階級:家長鼓勵並安排孩子參加組織式活動,自己也積極陪同,認為這些活動即使不見得可以成為孩子未來的職業,也能幫助孩子們更適應社會體制、學習與人溝通合作、鍛鍊堅強正向的心智

勞動/貧困階級:家長認為將孩子送去學校接受國民義務教育已經盡到一己的責任,為孩子安排課後活動沒有必要性,或是會形成經濟負擔,即使讓孩子參加組織式活動,也不認為陪同是自己的責任,「就是找一件事情給小孩殺時間」。

成年人給孩子多少自主權,是否鼓勵他們向專業者表達意見?成年人應對「教育專業人士」是據理力爭,還是唯唯諾諾?
中產階級:家長經常積極與專業人士談判交涉,鼓勵孩子使用語言向同儕、成年人表達自己的感受和狀況,孩子習慣發表意見,同時感受到權力感。

勞動/貧困階級:家長通常會服從老師、醫師、專家等權威,希望孩子乖乖聽從成年人,使用的溝通語言通常較簡單,孩子通常在需要發表意見時出現局限感。
學下做個有同理心嘅人先喇
真係要靠自己
咁梗有得改變嘅例子嘅,但中咗原生家庭癌又能逃出生天嘅機率究竟有幾大
完全明 老母就係有被害妄想症
小弟讀過下家庭理論
讀嘅過程都深有同感
家庭深深影響你嘅性格,性格只係一個統稱,下面包埋你嘅attachment style, 溝通模式同技巧、處理衝突嘅模式
而細個同屋企人相處嘅經歷,甚至會相當影響同親密伴侶同仔女嘅相處模式,可以講話係會遺傳落去,因為人原來會有移情(transference),同埋係會用返同父母相處嘅方式、父母之間嘅相處模式嚟做reference去同其他人相處,因為人嘅行為係會模仿嘅,模仿係因為唔知點處理未見過嘅情境
如何離開所謂有毒嘅關係而個關係係血緣關係,係跟住一世
我都投錯胎
我老豆借錢俾家姐去外國讀書
我家姐好意思話窮撚唔好俾佢去讀書
仲覺得屋企偏心我
小6開始每日放學就係聽老豆向我屌老母
老母向我屌老豆
搞到我屋企都唔想返
每日放學都唔敢返屋企面對
淨係去ione打機逃避屋企
到大個喇
家姐專業人士
屋企就屌我冇用廢柴
為人父母真係要考牌
回顧上半生都諗唔到屋企令我開心嘅一件事
每日都嘈 老母酗酒 每3日5日就打爛曬屋企嘅野
仲有時喺廳痾屎
執就我執
真係好撚可悲
我覺得咁就要睇吓生cancer嘅下一代有冇能力發現同願唔願意嘗試去改變
1.我唔係你真實親人,無需要理你真實感受
(就算你係,我諗我都唔會理,因為知道左你真實諗法)

2.老母情緒化 偏心細佬
只識罵打擊人
既然閣下老母情緒化=極有可能有情緒問題或精神病
你如果係一個正常人,根本唔會同佢計較
除非⋯⋯⋯⋯

你同我一樣係有情緒問題

3.你所謂既「事實」,網民無從判斷,
都只係你自己單方面片面之詞,
如果閣下老母係真係有病,
而佢又係傳統觀念,
重男輕女觀念,
實屬人之常情。

4。上網會遇到好人壞人,
是社會縮影,
如果比人「小」兩句就怯,建議唔好上咁多網,
以免影響自己情緒。

5。我都係近年先知自己家姐覺得「我」既出生係搶左佢資源分配,
所以一律所有「負心家姐」都係仆街含家產無一例外

你同你細佬關係OK是不幸中之大幸,
既然係咁又何必再糾纏係你有病既老母身上?

而且,
人類本來就偏心,偏向左邊
閣下乳房,左邊應該大過右邊
因為人類心臟🫀生係左邊,24小時按摩,
所以左邊乳房大於右邊
天然波一定九成係左大於右

自己睇開啲啦屌,
都成年人重細佬仔玩泥沙咩
自己唔睇開啲人地都幫你唔到。

共勉之,
希望家母情緒問題早日康復
好多華人都係被傳統家庭觀念束縛住,覺得一定要睇住父母,照顧好佢地blah blah blah, 結果咪就係搞著自己。

你睇下鬼佬邊有呢家野 同另一半搬去第二個city 住易過食生菜。
我幾年前搬出黎住就係純粹唔鍾意屋企人嘅生活方式
寧願租樓都起碼享受返自己想要嘅人生
咁你而家係知道啦,咁
點呀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞