原生家庭真係影響一世

483 回覆
4070 Like 58 Dislike
其實好多婚姻都唔係因為愛對方而結
咁樓主所講嘅只係正常而合理嘅現象
無得怨
分分鐘自己都係咁
明知自己原生家庭有問題根本唔應該成立家室,不幸只會一代傳一代
唔好同呢啲人做交心朋友。完
呢條attention seeker乜鳩post都入去廢up搏人覆佢
原生呢個詞有咩用
我細個
老竇:狂噪
老母:抑鬱
兄弟姊妹:狂噪+抑鬱
定期去counselling
學習返基本溝通同表達情緒先
唔係唔得,但你要好有self awareness好想改變、要有恆心
好難,但唔係無可能
視乎佢係點講囉,如果佢人生教練咁款,但佢其實都係想我好,只係佢唔識講野,咁都做到朋友。
但如果佢人生教練咁款,只係為左特顯自己既成功,咁可以慳返d時間
Same here
個人經歷

老豆老母基層,同佢講將來想法佢屌你唔踏實想一步登天,你努力讀書佢都唔知點應對你支持你,佢哋知自己廢都仲好,反過嚟明知自己廢但仲去扮好叻去左右你,呢樣先最慘。唯有靠自己擺脫佢哋嘅思維,唔係會影響你一世。
其實唔需要聽
好嘅朋友咪會設身處地幫你諗
但係人生順利嘅人覺得咩煩惱都唔係煩惱,佢哋唔知身邊嘅人幫咗佢哋幾多
咁有咩参考價值?
好多時佢地係想錫 但佢地又冇能力 又冇錢 又唔識教
搞到好多時關係都好差
性格決定命運
環境決定性格
家庭決定環境
命運決定家庭
1)夏蟲不可語冰。係呢個問題上你地有永遠既洪溝。
2)你搵朋友啫又唔係搵教練?就算唔係家庭問題我都唔會想我朋友好似教練咁同我講野囉,你想識教練就另計啦
可能你仲好後生
佢哋出發點唔係唔好,亦唔係黑心
佢哋只係唔知自己嘅成功係有人幫,佢哋以為真係靠自己努力所以有資格教人

你面皮夠厚嘅咪講句多謝囉
面皮薄容易受人影響嘅,就唔好分享太多自己嘢,唔好同佢哋呻咁多嘢,講下吃喝玩樂,鍾意就屌鳩政府,可以繼續做朋友開開心心就一日
I know that feel bro
有好多人成日教人離家出走/斷絕關係,不過係咪真係可以絕情到咁嘅地步?有時處於呢啲困境係最痛苦,你以為大個咗有經濟能力、夠成熟可以改變到現況,但原來過去一直纏繞住自己。

其實自己搬出黎住(a.k.a. 你講既離家出走)唔關絕唔絕情事
人大左想過自己既生活好正常,有經濟能力就得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞