原生家庭真係影響一世

483 回覆
4070 Like 58 Dislike
如果你有一個美滿嘅屋企,兄弟姊妹、老竇老母都相處融洽當然恭喜你,你已經刷到個幾唔錯嘅首抽

但假如你咁唔好彩生喺個有缺陷嘅家庭、老竇老母是但一邊性格多疑、神經質、情緒化,其實都足以令到人生難行咗。三日一小吵五日一大吵已經係平常事,嚴重起上嚟又打交,又或者日日精神虐待、情緒勒索搞到自己性格都有啲扭曲,好難同人建立到長久關係。

當然,咁樣輕描淡寫好似無乜事,但當你每日都困住喺呢啲屋企,同呢啲人相處,年覆年都搞到個人癲癲地。香港地其點解咁多人有情緒問題,好大機會都嚟自原生家庭,影響埋感情婚姻,再次走入個循環度,連累下一代。

有好多人成日教人離家出走/斷絕關係,不過係咪真係可以絕情到咁嘅地步?有時處於呢啲困境係最痛苦,你以為大個咗有經濟能力、夠成熟可以改變到現況,但原來過去一直纏繞住自己。

好羨慕啲同父母玩得埋嘅朋友,唔駛多,溝通到已經好好,至少大家無隔閡,可以傾心事,唔係一味講錢,講啲無溫度嘅事。

講咁多其實都只係頹咗,想圍爐下

咁你而家明白我啦
我環境咪仲差過你,依家咪又係一條好漢,你廢就廢啦,唔好賴三賴四
原生家庭起碼決定左你7成既命運
原生家庭唔好,自己諗方法脫離
都起碼影響你一半命運

班垃圾唔肯認自己有問題,就賴依樣賴嗰樣,俾藉口自己做垃圾
最撚憎你呢d中國廢老思想
又係個d鬥慘,自己食屎又要有食屎個d人
我睇吓你細個日日俾老豆雞姦你屎眼,然後睇吓你大個咗後個人格仲係唔係咁梗淨
照你咁講,做李嘉誠個仔都可以有問題啦
你又知我無?屌你老母
家庭和諧同家庭唔和諧嘅人
甚至好難做朋友
一講到原生家庭問題
家庭和諧嘅人根本理解唔到

不過咁
敢於離開有毒嘅關係之後
先有機會改變自己同自己嘅人生
可以影響你一世嗰個係你自己
上一代失敗咪算,影響埋下一代
比起家人, 自己精神健康更加重要
有錢=好?
你自己諗吓點解咁多人條件差過你一樣活得好地地,再諗下自己心態有冇問題啦
like father like son
唔想認都好,佢果D鳩屎懶叻性格雖然我極力抵制都難以避免有小部分吸收左。有時自己都不經意表露出黎
我係一個好好既原生家庭,我亦覺得我既人生唔錯
你唔洗打稻草人
只係一家唔知一家事
我見唔少原生家庭既人有問題
的確係會導致人既性格同價值觀出現扭曲
下下都要人比人,李嘉誠算係半個白手興家
人地做到首富你做唔到,你係唔係應該死撚左去?
原生家庭有問題,脫離左係會有改善
呢個就要當事人自己醒覺
真,由細到大,屋企人成日好少事就發脾氣,咩都要聽佢哋講,一唔鐘意,就情緒勒索你,再激啲就隨手拎野掟鳩你,又唔可以離家出走,只可以係間房裏面唔敢出嚟,出街又要驚怕屋企人話夜麻麻都唔番屋企,搞到嗰人由細到大都好怕表達自己,驚其他人唔鐘意,之後好怕其他人唔鐘意自己,於是寧願遷就其他人,忽略咗自己,搞到自己唔可以做自己,啲人就覺得你份入太冇所謂又驚死咁,最後搞社交能力差咁啲咁,好彩個人慢慢長大,好多野都接受咗,因為出咗嚟社會一段時間,明白好多嘢都要靠自己,於是越嚟越敢表達自己,社交都有啲改善,加上屋企人好咗好多。所以當喺一種歷練,自己一定會克服到,即使有時都會諗番細個啲嘢,都要向前行,當然一般人唔會明自己嘅感受。
我無叫佢去死,只係叫佢唔好賴三賴四,做好自己
咪撚煩啦 大把人講過
又係啲人生失敗者就賴父母🤣🤣🤣
你老母講嗰句真係有聲,聽到都心痛,唔係嗰個人都會醒覺,有啲人仲係會怨天尤人,有少部份人就會向前行,但係需要好大嘅勇氣同力量,當然啦天時地利人和都會有影響,不過嗰啲所謂童年陰影確實存在,而且係好深刻。當依啲陰影作重助燃料推自己向前行,一步一步咁克服,會比其他人得到更多,會越嚟越堅強
中肯,依個世界就係汰弱留強
原來你貢橙,(抱抱~摸頭)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞