原生家庭真係影響一世

483 回覆
4070 Like 58 Dislike
我會形容自己既家庭係健全但唔健康,所以大約明樓主講咩

不過另一方面咁講,有能力覺察到原生家庭對你既影響已經係好事嚟,跟全落嚟要靠你自己去避免copy and paste你父母對你既影響啦,睇下被討厭的勇氣呢本書,我覺得對你有幫助的
試過有類似情況,我好似爆咗句「你無視晒我目前身處個處境講呢啲,我屌你啦
我個fd都get到收歛咗,大家叫好黎好去
即係原生家庭有精神病DNA 基因🧬

師兄師姐睇路
所以而家好多人唔生

你呢句屌外人尚算可以接受

如果你係個老豆或者老母,
而佢又有你啲廢柴精神病基因🧬,
佢突然病發,
旁邊咁岩又有把斧頭🪓

我諗你仔或女應該會亮不猶豫將你個頭斬落黎

因為你條廢物根本無「同情心」
同意的。可能你呢一生都會比呢樣野籠罩住,可能你無端端會忍唔住發個小朋友脾氣。希望你事後盡量反思、補救。我自己就係咁,試過忍唔住爆左自己小朋友,鬧得太甘。我都仲未擺脫到原生家庭既陰影。
但盡力改緊,每日花時間陪小朋友,佢扭計唔係第一時間即鬧,問下佢情緒、聆聽小朋友多點(唔係要遷就哂佢)
我老豆真係好撚情緒化少少事就勁燥 0EQ
其實果種扭曲同玻璃心,原生家庭好差嘅人先會有
佢地性格重點係:覺得自己唔夠好,所以不值得被愛,之後會傷害或被傷害去證明情感,然後又會合理化自己嘅自卑

原生家庭唔洗好好,但一定遠離原生家庭差嘅人,除非你慈悲心過重
無咩矛盾
就算你同呢度背景一模一樣嘅巴打傾計,都係圍下爐,無人可以完全明你心路歷程㗎
想講就算係兄弟姊妹經歷同一樣嘢,個interpretation都會唔同
你要搵個人acknowledge 你,有empathy 嘅人,佢哋都唔洗明你,但會等你知道有人支持你關心你肯聽你講
有啲人做唔到聆聽者角色,以為你搵佢呻係想佢幫想解決問題,然後offer自己意見講自己一堆偉論

但係你搵到一個好嘅聆聽者,你嘅性格都唔會變㗎
你要睇下多啲心理書,或者去counselling,先至真正幫到自己
佢哋對你差就應該狠心斬纜,
子曰:以德報怨
或曰:可以報得
孔子都叫你咪撚做左膠
真,窮父母英文都唔識
冇文化
咩都教唔到比仔女
細個日日屋企為錢嗌交
又住得細幾個仔女屈係一間房當狗養
人哋父母比首期/比錢移民
我出嚟做嘢仲要養返佢
日日嗌要錢
原生家庭唔好的確對人生有好大影響
仔女都係佢嘅棋
為咗自己利益破壞成個屋企都冇所謂
一直唔明點解做父母可以咁
最後諗通左
自私嘅人做咗父母都係自私
人不為己,天誅地滅
Exactly咪見到原生家庭點水塑造左廯呢條柒頭出黎衝出黎柒囉
然後連登仔屌係你自己廢
個fd話自己支出大過收入,平時冇乜壓力,首期有人俾,家用可俾可唔俾,有次講唔知去邊玩,我話唔得要做野,即刻俾人話睇錢重即時彈返佢一句「你都唔了解我,唔係我睇錢重,係當所有野都要靠自己既時候,係被逼要去搵錢」,之後佢冇講野
認真講句
唔係個個人一下子就斷到
絕大部分人係爭扎咗好耐,不斷咁嘗試修補段關係不斷嘗試改變自己
社會會勸受到家暴嘅人離開段關係,但偏偏abuse你嘅係你父母,就會同你講你要再試,天下無不是之父母咁
但從來段關係就好似蜘蛛絲咁弱,你點織都係一個個窿,一嘢就會斷

如果樓主已經爭扎咗好耐,不如放手令自己好過啲,唔好再精神折磨自己
有時少啲見面就會少咗磨擦
一年/一個月見一次唔開心一日好過一年365日都唔開心
老母成日睇我賓周
老豆腦退化
好想走
sad but fuxking true
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞