原生家庭真係影響一世

483 回覆
4070 Like 58 Dislike
又係呢啲口吻
做一百樣衰嘢,只要屋企有錢=無罪
不過罪不致死就係嘅

啲共情撚係咁
我就將d錢留晒係香港比佢哋
自己拎住幾萬就走咗去外國
講真幾正
係咪香港先有咁多家庭問題
估唔到咁多人同病相連
生仔要考牌就肯定啦

考核內容只有一個,就係當小朋友需要支援時,父母有沒有興趣支援或者一齊搵答案
其實做父母係咪需要考牌呢個問題
無人可以做到完美的父母
但至少要時時刻刻需要不斷反省 同不斷學習

我父母都唔識教 都係臭脾氣 有時都會諗自己原來某啲性格咁自卑係屋企人做成 因為父母從來唔太點稱讚我
但其實佢地有呢個性格 又因為佢地嘅父母做成
我地呢一代受多啲教育 如果真係想生育下一代
就要學習做更好的自己
連登仔成日話窮唔好生
如果太窮連自己都照顧唔到自己緊係唔好生
但最緊要嘅係無耐性、愛心同伴侶關係唔好先更加唔應該生
做教育前線見太多有行為問題的小朋友
主要係因為單親、父母不在港無人理、父母長時間工作唔管教/少理佢 極少主要因為太窮
巴打有D料到 得閒想睇下
其實大部份父母都係西客黎,你唔“服侍”得佢哋滿意,佢哋就會用盡各種方法黎投訴你。比西客更麻煩嘅係你無得選擇唔做佢哋生意。
📌 有見地
冇讀過書
考牌第一關已經fail

正如醫生律師 有牌唔一定係完美無瑕
但起碼保證一定quality先
Filter 走大部分啲唔合格 一定出事果批
好撚慘 幾時搬走
痴住佢仲衰過自己獨立
華人社會垢病
- 唔識讚人鼓勵人:叻都唔可以讚,會讚"壞"哂,攞90分都話你唔夠好下次要攞100分
- 唔識表達情緒:覺得要忍要抑壓先係好,你嬲你喊最好GU一聲吞咗佢
- 唔識溝通:唔鍾意唔係用口講,要發脾氣,或者鍾意講反話鍾意要人估你諗咩
- 社會睇錢同成就太重,咩都要面,父母期望過高
- 親情父母恩為大,情緒勒索,而且父母同子女關係係由上而下,不得反抗
- 犧牲小我,完成大我,諗人哋為人好忽略自我
- 土地問題,無私人空間,成人要獨立要離開屋企但往往要到結婚先做到,喺一個唔健康嘅環境生存30年,好多人覺得窒息抖唔到氣
- 雙職家庭:唔似外國咁可以準時收工,有時4,5點就收工,一年有一個月假,有多D時間陪伴。香港工時長,請工人/長老照顧,父母設定如同虛設

呢度好多人覺得有錢就解決到問題
我唔講身邊幾多中產幾憎佢哋父母啦,人哋身光頸靚就覺得人哋開心,其實唔係諗得咁簡單,有錢父母都離唔開上面某D缺點
8,9歲就送去外國讀寄宿學校比人恰,一定要做到醫生律師etc etc,你覺得童年有幾開心

再講多個研究,比較唔同背景嘅家庭嘅小朋友快樂指數,當中有日本中產家庭,有非洲窮到三餐不繼嘅家庭
日本中產:老竇長期OT,基本上放假先見到影,老母家庭主婦,成屋都係玩具好富有嘅生活,但個小朋友唔識笑
非洲窮人:老母單親,家徒四壁,衛生環境惡劣,個老母平時同小朋友玩手指,但玩得好開心
最後研究結論係只要父母喺子女身邊有足夠嘅陪伴,小朋友就可以好開心,同成長背景無咩關係

仲有好多同類研究,唔一定要打要鬧先至有childhood trauma:
https://youtu.be/ChoOExRLT4Q
https://youtu.be/IeHcsFqK7So
我有時覺得幾辛苦
大多數一返到屋企都入房
我覺得我老母係有強逼症

例如:
一聽到粗口就會即刻focus 喺粗口上面
直接停咗個conversation 不斷咁話唔好講粗口
(唔記得曬對話內容
我自己就覺得幾on9 你接收到個重點/訊息咪得

而我老豆 我知佢發勤完 差唔多退休
咁到我發勤 佢每晚都唔瞓
我夜晚/凌晨想落24自習室溫書 又唔信
間唔中又挑釁我
每次都俾佢話 垃圾 唔會有出息
(但明明佢都冇了解過
因為我想focus 多啲喺讀書度 所以冇返工
俾佢係咁要脅 驅出門口
個感覺都幾辛苦 自己宜家又冇能力
珍 醒覺最緊要
你就會明白到人生大部分時間靠自己去行
你已經有原生家庭思維
你原生家庭差時,佢地會由細到大灌輸你唔可以掉低佢地,搬出去係一個對家庭既背叛,就連同fd出街食飯佢地都覺得你有毛有翼。你當然可以話咁樣好病態好快啲走,但你病態左幾十年,即使知自己有病,即使知個諗法係錯都好難扭返正。仲要係呢種病態環境下生活你既人際關係本身好薄弱,冇埋父母可能就真係乜都冇。當有毒既人際關係係你唯一既人際關係下,唔係咁易下決心甩架。

係正常家庭下搬左出去都可以同父母有計傾,有毒家庭下一搬連緊急聯絡人都唔寫得佢地個名。

有啲野真係一世架。佢地讀書時唔俾你出街識朋友,出黎做野有經濟能力獨立脫離時都起碼三字頭,識朋友有讀書時易咩?仲未計有啲家庭癲到大學都唔俾你讀,影響真係成世咁遠。
我老豆都話自己係一條好漢
其實係俾社會淘汰嘅低下階層,連份工都保唔住,俾啲後生嘅同事迫到辭職轉份低啲人工,只需一個人做事嘅工
天下無不是之父母呢句嘢真係on9之最
虐兒亂倫啲老豆老母至最應該落地獄

同意合理情況下修補關係ok,太辛苦自己就無謂啦,唔需要折磨自己成全一段關係
我信因果報應
關係絕對係雙方都要付出
唔可以無止境單方面付出
適當時候要收手要識set boundaries
咁佢過得開唔開心 有冇將自己嘅失敗加落你度?
佢自我感覺極良好,又唔需要朋友,一年內大部份工餘時間都係一個人娛樂。如果佢身體冇病痛嘅話佢都幾開心(除咗俾班後生同事集體欺凌嗰段時期唔開心之外)

佢算係冇將失敗加落我度,因為佢根本冇興趣理會我
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞