原生家庭真係影響一世

483 回覆
4070 Like 58 Dislike
真,上一代人啲人唔識溝通淨係屌嚟屌去
飲啦
我阿爺係個有缺陷嘅家庭、三日一小吵五日一大吵已經係平常事,嚴重起上嚟又打交
但我屋企,兄弟姊妹、老竇老母都相處融洽

問 : 咁我老豆算唔算被影響一世?
正皮你再講得深入啲
睇完被討厭的勇氣都唔一定要全部take晒,可以思考邊啲岩自己用先take,全部都take晒就好似扯線公仔咁
呢樣真,思想好影響,除非你識諗擺脫到佢地
原生家庭死全家
咁係因為你自己生活好好姐
身在福中不知福
人地講兩句都唔得 食屎啦你
部分同意

阿德勒提出所有人做所有野都有種「目的」

法律上,有或無「動機」或「意圖」
判刑可以「差天共地」

都係個句,
原生家庭係一個幾乎一年365日,
一日24小時都要對住既「人」。

但如果「您」無同一個
「有情緒問題或精神病問題既家人相處過至少五年或以上」
我深信「您」無辦法清楚了解「對方痛苦」

貧窮並不可怕,又窮又有精神病情緒問題的家人才是真正可怕。

然而,心理學家只是心理學家,
心理學家無權限向病人開藥,
但精神科醫生有權力。
至今為止,醫生界無法徹底清楚了解「人類」關係情緒問題以及精神病病發的真正原因,
人類腦部亦是一個極其複雜的身體器官之一。

我同意✅所有人做所有野都存在背後目的,
但如果說「環境」對「人」沒有影響,
我存有保留意見,
環境至少對「人」有三分一影響或更大影響。

抱怨是沒有用的,但更希望你明白,
當你決定放下屠刀、
但「您」的情緒病或精神病家人瘋狂拖你後腿,
我相信任何人與怪物戰鬥太長時間後,
最終也會變成怪物。

所以社會上該區居民普遍反對精神病醫院建立於自己家居附近

精神病患者無法理解
悟以往之不諫,知來者之可追,
他們都活在過去時空,
更別談
知我者為我心憂,不知我者謂我何求。

大家立場、環境、觀點都不同,
無法互相了解理解,
或許只能夠互相尊重,
過好自己一生。

互相了解,才會彼此理解;
如果有一個人願意不嫌棄了解理解你持續五至十年,
那請邀請他她進入你生命之中成為朋友,
因為那是你後天的家人。

朋友,就是看清楚你後還能「愛」的人。

命,

一叩

人一旦叩頭,命運就改了。
南無阿彌陀佛
生到養到李澤鉅啲咁既屎忽鬼出來都話冇問題
你就知有問題果個係你啦
屌李老母
我脫離左

但有時會有妒忌朋友有當自己朋友既父母
任何野都幫子女
會好唔抵得 好難唔咁諗
都覺得自己同唔到人建立長久關係
唔信人
情緒化
好煩
結左婚先發覺原生家庭既重要
因為冇一個好既role model
跟本唔知正常既婚姻/家庭係要點
佢地覺得咁樣已經係溝通咗
但其實互屌根本係惡化成段關係
好聲好氣講唔得㗎
最弊係佢地屌還屌 唔好搵啲細既做夾心
起碼搬走 疏遠 唔好日對夜對
傷害 影響就好有機會真係跟一世
講個真相你知,8成嘅女人都係會搞情緒勒索嘅。所以根本病態才是常態,健康快樂嘅家庭先係少數。
樓主離開屋企吧
人生是自己的
如果願意改變咁容易,就唔會有原生家庭問題啦,[有能力發現加嘗試]好難
請問「向」係點解同埋點讀?
你老母原來係女人
佢睇所有野都負面 我好憎
但原來我自己都變左咁
你呢啲好小兒科 你講啲野我都中
20歲讀大學個時已經要幫屋企人還錢
試過比屋企人威脅 再帶女朋友返屋企就打佢
話要當住我面打
講大話死全家
真 真係要睇心理治療師
多飲熱水
幾多度
用溫度計計過?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞