原生家庭真係影響一世

483 回覆
4070 Like 58 Dislike
真心建議家庭有問題嘅人
尤其是啲十幾歲仲困住喺原生家庭嘅小朋友
搵幾個興趣愛好比自己
睇書又好上網又好學啲乜都好
無論你屋企人點講
唔好放棄自己興趣愛好

當你接觸更多外界嘅思想之後
你會發現你嘅世界唔係得原生家庭
原生家庭只占你人生一小部分
你父母亦都只係好普通好普通嘅人
甚至幾廿歲人都仲未學識做人
所以根本唔需要服從佢哋嘅「權威」

有人用童年治癒一生
有人用一生治癒童年
真 佢地唔會明白你重會話返你不孝
可唔可以講多少少
條友身在福中不知福,你有錢邊撚個得閒理你身高
最起碼係咁,不過就算physically離遠了,個心可能會仍然好近,會有牽掛,呢啲就真係唔容易處理
呢段野真係高質
早啲出嚟做嘢賺錢 然後搬出嚟自己住
得閒探吓佢地就算啦
最撚重要係你將來建立嗰個家庭
話原生家庭對自己人生冇影響嘅人
BBC有套拍咗幾十年講家庭背景對小朋友一生發展嘅記錄片
好啱你哋睇
屌你係咪就係嗰啲情緒勒索仔女嘅父母啊
所以搵老婆一定要睇下未來外母係乜嘢人,如果未來外母係PK,未來老婆好大機會沾染到外母啲PK嘢,咁就賴嘢架啦。
根本係世界觀唔同
唔好話原生家庭,連創傷呢樣嘢佢哋都理解唔到
喺佢哋眼中係你庸人自擾,係你做人唔肯向前望

我成日睇Thoraya啲片
我敢同你講,好多連頭髮都白晒嘅伯伯婆婆,只要件事夠traumatic,就算係幾十年前嘅事再提返起佢哋都會即刻淚崩
唔通佢哋又冇向前望咩

你可以轉移視線,你可以改變自己,你可以搵好多美好嘅事物去掩蓋呢樣醜惡嘅事物,但係你永遠冇辦法真正咁醫返好呢種創傷
感受係最直接,無論你講幾多嘢畀自己聽、嘗試說服自己都好,開心同唔開心一樣都係呃唔到人
好可惜啲成世人都一帆風順嘅人係唔會理解到人類會有呢種心理
你家庭有問題, 好多機會你都有問題
DNA冇得避
所以有啲人係唔適合生下一代
影響人一生
潮文黎
連仔嘅形成
見輔導會有幫助
如果生仔要考牌
其實佢地根本一開始就冇資格生
自己亦根本從來唔應該呢個世界出現
佢地冇人陪先係正常
唔好俾情緒勒索
鬥慘有乜意思
唔係鬥慘大會 每人都有唔同難處 唔通有人慘過你,就會令你覺得自己唔慘而開心左?唔會架嘛 因為發生係你身上嘅事,就係傷害左你,唔會因為人地慘啲而令個傷恢復
人人經歷同承受嘅份量感覺都唔同
唔好立亂評論人嘅心理陰影係好小兒科

大學grad 之後已脫離
再多一日對住佢地都頂唔順
將來生仔一定要考牌
呢世界少好多問題
慳返仲唔少資源

反正而家仲要有埋AI
根本唔需要咁多奴隸人口
唔可能再以前咁 鍾意就生一大堆
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞