原生家庭真係影響一世

483 回覆
4070 Like 58 Dislike
事實黎 細個做咩父母都給予肯定 同細個做咩都俾父母打擊 前者大個咗做好多嘢都有自信 有把握 敢嘗試 而後者大多數都會自卑 好怕去嘗試新嘢
對佢好唔代表無trauma㗎
Abuse唔一定係又打又鬧先算,細個雙職家庭,無時間照顧你都算neglect
簡單啲睇吓一班由工人湊大嘅細路有幾多行為問題就知
好多嘢都係潛意識下累積嘅思維模式,繼而表現出嚟
我多嘴啲啦 個重點唔係要人明自己
有人明自己係只會令自己開心啲 繼續合理化自己 留喺comfort zone
你要真係有改變未來
重點係要畀勇氣自己改變
建議睇下「被討厭的勇氣」
你係幸存者?
好似我
伴侶係唔係原生家庭都好重要
試過ex屋企太複雜
相處耐左太多價值觀問題都會分手
又未至於要中六合彩咁灰,但講真原生家庭嘅影響幾接近絕症,如果中咗,接近無得醫,我無責任式計20個家庭有1個就係呢種

小朋友幾努力都難擺脫影響
我做份工有屋企人medic
但返到行屍走肉, 抑鬱咁濟, 我話quit,
佢第一句就話"講笑咁講呀, 咁我地第日咪無medic"
真係慶幸個人抑鬱唔係燥狂, 如果唔係下一單碎屍倫常慘劇又發生
聽到個下我個腦真係啪一聲, 但個人又頹到想反擊都懶
我知我意思姐係佢係真心冇trauma
句屌你老母型到呢

應該都多女想同你含
我對我老豆係零印象 佢響我歲半果時就死左
有個身兼父職既老母
咁自然無人管教 識啲壞朋友 成日唔返屋企 都係果啲故事啦
而家大左都ok既 有個女
因為自己有個唔係幾好既童年 所以盡量想個女可以童年治癒一生
好既童年滋潤一生
唔好既 用一生滋潤童年
人生靠自己,大把人無好家庭一樣生活到,努力啦
小朋友嘅世界父母就係全部
人際關係、感情觀都係以父母關係為藍本
睇多啲育兒方面嘅書真係好有用
佢哋好似一舊海綿,你餵咩佢就吸咩
你都覺環境咁差就唔好生小朋友
生出黎又變左第二個你
Cycle of poverty (世襲貧窮)
經濟學嚟 好多人研究 好多國家都想解決
原生家庭會由潛意識開始影響你
仲未計你成年後對你造成嘅實際困難同負擔
如果單單講財務的話 原生家庭嘅影響係好大的
我認同中咗好大影響但我覺得有得改變的

唔肯睇見自己老豆成日打老母,大個咗仲會咁咩樓主發現到已經好好,就算改唔晒但至少唔會好似父母咁差
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞