原生家庭真係影響一世

483 回覆
4070 Like 58 Dislike
你老母明顯係支那農村婆黎
佢父母唔識教唔同性格的細仔
咪導致今次件事發生
講得啱呀,睇書真係會幫到自己心理平靜啲,因為書入邊嘅內容,都係一啲專家,遇到好多個個案所編寫而成嘅,所以一定會搵到你想知道嘅解決方法。而大部份人遇到嘅情景都同你切身嘅處境唔同,所以同人分享自己唔開心根本係浪費自己時間。
原生家庭 同 家庭
有咩分別?
幸運的人用童年治癒一生。不幸的人用一生治癒童年
我最怕係唔識點樣做過好嘅伴侶同父母。

家庭環境唔太差,但有個好閪嘅老豆。細個父母返工忙而好少係屋企,留得都係不斷嘈交。
媽咪好錫我,返工以外所有時間都花係自己身上。
老豆就極度垃圾,細細個就打鳩我(可能因為佢做嘢唔順心或飲酒)。中學發現佢好大洗,成日叫雞,有時會借錢唔還(搏屋企人幫佢還錢)。
七年前,媽咪過咗身。因為好唔開心而有抑鬱症。同咗佢講,佢就摑我,話我係痴線。媽咪葬禮就唔想搞,只係care點樣拎媽咪剩下來嘅錢。
人大左,唔單止夾埋啲親戚要我俾多啲家用(「養到佢咁大,佢俾錢我天公地道」),而且俾我發現佢用咗我個名去借錢,差啲搞到我自己名間屋都冇埋......

以前幻想過可以感化佢,昐望佢總有一日會改變,亦都曾經好憎佢,依家諗返十分on9。依家只係想完全脫離佢嘅影響,完全離開自己嘅原生家庭。以前好介意會俾人話不孝,依家諗通咗:自己開心就好了。原生家庭冇得選擇,但放唔放棄呢個家庭、同唔同呢個人生活、往後人生點樣過係自己有權同有責任選擇。最好以後都係陌路人,完全冇關係

即使自己一直都好aware老豆係個反面教材、不可模仿對象,但至於點樣做個好老公同老豆,我發現自己真係no idea。我都幾怕會重演佢嘅命運,好怕會傷害到自己深愛嘅人,好怕(再)有一個失敗嘅家庭。好彩一直有同社工朋友傾下,準備搵counsellor,希望可以慢慢擺脫呢個陰影啦。
原生家庭係講緊你父母生你嗰個
家庭除咗原生家庭都包埋你建立嘅新家庭
香港大學畢業生得14K真係廢啦衰極都18K啦
希望大家都可以互相扶持下,喺呢個咁嘅人生搵到屬於自己嘅避風港。
依家已經好攰,好想死,想插q死埋佢,日撚日都講$,冇學歷又冇$真係唔好生。仲要重男輕女
分返一開始個家庭同後來同伴侶建立嘅家庭
the tyranny of merit
前面既回覆好多都講得好岩
原生家庭好影響一個人自身性格、價值觀、社交
自己都係大大下先發現好多既處事技巧係複製咗父母當然結果係仆撚曬街 一路都知自己有啲問題但又唔知點解決 最後係朋友鼓勵下見counsellor 好似叫逐個逐個部份砌返啱自己 大家都唔好放棄 大家都好努力生存 大家都要加油
書店有本書叫毒親
佢都會建議你遠離毒親 咁樣先係對你係最好既方法
Fg50k係基本tim
你叻囉
黑暗榮耀女主老母
本身父母基因已經唔強大
屋企環境又差
可以話已經注定咗一半人生
睇邊d
有d就算自己家庭和諧都會理解人地屋企唔好
有d就以己度人覺得全世界屋企都要同自己屋企一樣咁好

前者都okay嘅可以做朋友
後者完全係離地撚就難溝通d

所以最重要都係同理心
我老母細個為小小事都會打到我仆街,最記得係我仆親搞到周身損哂衫都污糟埋都畀佢以為我打交於是打我,但同時佢又供咗我去外國讀書,到我出嚟做嘢唔單止無問我畀家用仲幫我畀埋首期,以家老咗,次次出街食飯都爭住埋單,我都唔知應該點睇佢。
由細到大都係三日少嘈七日大嘈一年幾次話要分開,以前父母後生情況好啲,而家老左仲煩,呀媽成日同我講老豆點點⋯⋯又要我配合佢,唔配合就情感勒索,嗰個又係我老豆,雖然佢都有做得唔好嘅地方,但我覺得又未至於係衰人,只係佢兩個性格不合,呀媽勁多疑,成日亂諗嘢,我覺得而家我嘅性格有啲內向都係因為佢哋
有時唔好要求其他人一定會明白自己,始終處境唔同,有啲野理解唔到,就真係理解唔到,甚至有共同經歷大家takeaway嘅野都唔同
倒轉咁諗,你都未必100%了解你啲好朋友係咩心情

另外就係自細社會教嘅norm就係「屋企人對你好好」「世上只有媽媽好」「家人愛你,只係用錯方法,你要體諒佢地」呢啲濕鳩野,有啲人未體驗過仆街屋企人嘅洗禮,真係唔會突破到呢啲諗法

我以前試過同朋友呻嗰陣,佢地都係get唔到,甚至一句「你都幾多藉口喎」劈埋黎,嗰下係好撚谷氣,之後慢慢咁講番我對神經病仆街父母做過啲咩,佢地就開始明
啲朋友唔定一會好同情你,唔一定幫到你,但係起碼明你講緊乜,自己又講咗出黎叫舒服啲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞