點減內臟脂肪

423 回覆
47 Like 108 Dislike
自己住就盡量自己煮野食啦
我都係一開始搬出黎住肥左勁多
食零食同宵夜
之後有意識減肥喺屋企做運動
多左自己煮,菜呀肉呀一大煲食到飽
一年半減左20kg

外國網
因為跑太快,太用力用太大量肌肉,跑完唔舒服

買隻心跳錶,心跳區間維持平時心跳160-170%

通常係120-130左右

簡單來講可以search吓「節奏超慢跑」,跑完唔踹氣完成30分鐘有氧運動
精緻澱粉同澱粉有咩分別

我手腳唔肥,但個腩越嚟越大
白麵包、白飯果類
好多食物都有澱粉,eg 薯仔、蕃薯、全麥

精緻澱粉係只抽取最「美味」的澱粉質,eg麵包、麵條、米粉…..
google下
白粥 白面包 腸粉炒面 etc
基本上香港人主食九成都係精緻面粉
外賣係好肥
自己煮可以買比較好嘅調味料
外面一定係最平最cheap 再加一堆味精全部屌落去煮
可能我英文差啦減重佢建議食多啲蛋白質
每kg攝入2.3g至3.1g
就算用磅去計,50kg等於110磅左右
乘1.1g都要差唔多gram
自己煮可以連落幾多油都控制到
出去食表面健康既野你都唔知佢落左啲乜
糖 炸野攝取太多
減脂核心:熱量赤字

建議每日最多-500卡就夠,赤字太大反而容易返彈

唔識計就自己google下 “TDEE”
係,基本上白米飯,粉麵,普通麵包 都係精緻面粉
要養成持續做運動,開始一星期要有三日做中等強度運動維持30分鐘。建議慢跑唔係行,平路或者微上斜都可以。

如果太肥或者有膝蓋問題,做踏步機,但強度要較到有最辛苦嘅四成左右

唔好做波比跳住

要持續運動,唔建議斷食,碳水唔夠你個腦唔會想去做運動

食嘢問題你應該請教營養師
😊踏出一步改變 唔係世界因你而變
學下獨木舟 立划板啦
減重佢建議kg乘以2.3-3.1g
姐係50kg嘅話最少都要115g蛋白質
咁關一開始講計磅咩事
唔好突然cut 曬,要慢慢cut 量,一次cut 身體會出事
你一開始話係50kg乘0.8姐係50kg先食40g protein
我咪話應該計磅(110磅x0.8),如果唔係食得太少?
哦,我get到你講咩了
我自己增肌直接體重乘2就係每日攝取量
已經食到想開外掛飲奶粉
https://dietaffe.pixnet.net/blog/post/105354670
唔係食得多定少,係時間唔啱,下午3點後食野係好易積聚脂肪。可以既話3點前食到飽
呢啲太難做到
唔食晚餐好多人做唔到
而且唔太舒適
心理負擔又大
7:00前食完嘢唔再進食會易處理啲
但升唔到心跳呢個先係重點
減肥其中一個要點係要堅持,持久

夾硬改左個飲食作息時間,唔可以長期作戰都係無用

香港地正常返工放工,固定有得7-8點食晚飯都好幸福了

既然改唔到時間,就調節下食物種類同埋份量

同埋盡量唔好宵夜或者飯後果 / 飯後飲湯

晚餐食清啲。個量食小啲。總好過以前慢慢任食食到飽一飽去訓

小小改變如果能夠持之而行,其實都會見到效果
其實無論增肌,減脂,運動員定係維持體重都應該食kg乘2蛋白質
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞