點減內臟脂肪

423 回覆
47 Like 108 Dislike
散步係減唔到
唔跑都要急步行
內乜9臟脂肪呀
跟本係好多store fat既細胞adipose cell係個肚到
所有肚肥手幻
直接減肥做gym算把啦
以下是一些點減內臟脂肪的方法:

1. 控制飲食:減少高脂肪、高熱量的食物攝入,增加高纖維、低熱量的蔬菜、水果、全麥食品等的攝入,保持飲食均衡。

2. 增加有氧運動:每週進行至少150分鐘的中等強度有氧運動,如快走、慢跑、游泳、騎自行車等,可以促進脂肪燃燒,減少內臟脂肪的堆積。

3. 增加無氧運動:進行一些無氧運動,如舉重、俯臥撑、仰臥起坐等,可以增加肌肉量,提高基礎代謝率,幫助燃燒脂肪。

4. 減少坐姿時間:長時間的久坐不動會導致內臟脂肪的堆積,因此需要通過站立、走動、伸展等方式來減少坐姿時間。

5. 控制壓力:長期的壓力會導致內分泌失調,影響脂肪代謝,因此需要通過放鬆技巧、適當的休息等方式來控制壓力。

需要注意的是,內臟脂肪的減少需要堅持長期的改變生活習慣,維持合理的飲食和運動習慣,同時也需要有耐心和恆心。
照睇你食量都唔算話好誇張,你應該係坐得多又少運動
食三哥無問題 但你要學識點樣track calories 先
你想食三哥個日可能要早餐 或者 晚餐飲杯奶就算
早午點?
會唔會消埋肌肉?
係咪仲停留係飲水會肥既思想
早餐三文治
午餐碟頭飯
本身都冇乜肉
係人到中年出咗個腩
Google下都懶 唔怪得肥咁快
我減完肥 有keep住負重訓練
你叫我自己去跑2km我都會跑到想死
但我踢波又可以跑下停下咁踢足90分鐘
如果係就真on9水腫都係,事實係唔飲水/飲唔夠水先會肥同水腫
老實講樓主飲返夠水,正常食同早啲訓已經減到
唔知你係因為返工定咩原因要搞到34點,夜訓就好難減肥
飲咖啡都有用 會加快新陳代謝 我減肥時朝早日日一杯美式 返工又提神
係 要戒小麥
同試下減下食量
三哥可以食 但一半米線咁
即係麵粉極既野?
最大心率一分鐘大約是「220-年齡」。20歲的人最大心率就是200,以60%最大心率來算,大約是200 x 0.6=120/分鐘。重訓為主的人強度就盡量控制在60-70%,以免消耗過多肌肉。

剛開始練的人可以從60%開始,若已經是訓練久了的人可以提升強度。有氧的時間建議是放在沒有重訓的日子,若比較忙也可以放在重訓後。

增肌期:
加入有氧訓練主要的目的不是要消耗熱量,而是要維持心肺效率、身體健康,以及上面提過有氧對重訓的好處。假如已經是很難長肌肉的瘦人,就建議一星期一兩次,一次20分鐘。假如是易胖體質的人就建議2、3次,一次30分鐘左右。

減脂期:
減肥運動菜單裡面加入有氧,主要是它對減脂的好處、消耗熱量,以及上面提過對重訓的好處。雖然說消耗的熱量感覺很少,一次300多卡路里,累積下來3個月也可以消耗個2萬卡路里左右的熱量。不要一開始就每天瘋狂做有氧,這樣效果不一定好。建議有氧次數、強度都是慢慢加上去。這樣可以讓減脂後期順利減下去,當作突破瓶頸的輔助工具。

以3個月減脂期,可以安排成這樣
第一個月:
一星期3次,一次20分鐘,60%強度。

第二個月:
一星期3次,一次30分鐘,65%強度。

第三個月前兩星期:
一星期3次,一次30分鐘,70%強度。

第三個月後兩星期:
一星期4次,一次30分鐘,75%強度。

當然減肥不一定只有低強度的有氧運動,也可以有其他運動選擇。比如說循環式訓練或是高強度有氧,都會有很好的效果。

以上的安排是給喜歡做有氧運動的人的設計,主要要表達的就是漸進性的去做。有氧運動常常被重訓的人忽略,尤其大家在增肌的時候根本懶得去有氧。但適當的有氧運動不僅對身體好,也可以有蠻多對增肌方面的幫助。

在減脂時,雖然不用做有氧也可以瘦下來,但是安排好的有氧運動可以讓減脂速度更快更有效。

sources:
https://www.thenewslens.com/amparticle/114077
精製麵粉
其實行路步幅盡量拉大都有用,屎忽同core肌肉會feel到熱熱地
我反而係前年年尾wfh開始減
由內臟脂肪11減到3
都係home workout+注意飲食
減重乘0.8,增重乘多啲

食:高蛋白低碳水
少食精緻澱粉 (白飯/麵包/蛋糕)

戒辣 辣油好肥
譚仔轉五小十小過下口癮就算 一係茄湯+辣/清湯最好
餸盡量高蛋白 兩份雞/豬潤etc
每日飲夠至少兩L水 買個1L水樽朝早飲一支lunch 飲一支 飲多d最好

休息:咪咁夜訓 影響新陳代謝

運動:做帶氧 隔日緩步跑30-40分鐘 唔使chur 心跳維持zone 2-3 (估計都係130-140)唔識計就平平買隻decathlon 度一係就輕鬆講到完整句子嘅程度

維持到做一兩個月應該點都有效
搵到個自己可以keep住做嘅方法 加油
太少吓話
計tdee
減垃圾食物(呢個都要例如?既話你唔好減肥)
減糖份,唔會叫你完全戒但盡量少

計返自己運動量要點分佈食幾多碳水/脂肪/蛋白質
唔識就自己google學下
我做緊

肚腩少咗3吋
咁你逼自己每日落街行7000-10000步先
應該已爭好遠
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞