點減內臟脂肪

423 回覆
47 Like 108 Dislike
為甚麼無糖飲品反而令我們更容易肥胖呢?

首先,無糖可樂中的代糖會刺激身體釋放出多巴胺,令你喝完後仍然對甜食充滿渴望,反而會增加飢餓感。其次,代糖會讓身體誤以為已經攝入了糖分,進而向新陳代謝系統發出分泌胰島素的指令,產生脂肪;另一方面代糖會讓減緩新陳代謝的速度,進而增加身體脂肪的積累速度。

其實在不少科學家眼中,無糖飲品反而是脂肪積累的罪魁禍首。在動物實驗中,被餵食人工甜味劑的小白鼠在兩週內就增加了 14% 的身體脂肪!而在大量的人群觀察研究也發現,長期飲用無糖可樂的人肥胖率高出了 200%。

因此,不是說「無糖」就一定健康!想身體健康,最好還是適當運動和均衡飲食。這樣就算偶爾飲一下可樂也不用擔心啦!
好奇你地平時無做開運動一下就HIIT唔會心跳快到就黎跳出黎咁?
我自問平時有做開運動 HIIT都唔敢做太勁
初初開始盡量跟片做,坊間有好多,如果你問我,我就係跟youtube上面果個jordan yeoh

可以簡條level 3 or 4黎做
開頭未必真係可以跟得齊,心跳仲會上到170 180。但信我,開頭唔得唔緊要,之後你會發現慢慢愈黎愈易

除非真係好唔舒服先會停,不過呢個情況應該只係頭2,3個星期經常發生。我初初就有時呼吸個胸就頂住咁,咁咪抖抖,ok再做,唔ok就果日休息。

記住唔洗勉強身體,減肥唔係做1,2日就減到

但同時亦都唔好因為果下攰就放棄果日既運動就算你無條片做到咁快,,咁咪慢小小但都咬緊牙關做齊d秒數

大約1至個半月身體習慣左你活動之後就無問題(視乎你係咪真係每個星期幾日)

另外,keep住做心跳仲會愈黎愈低,後期靜止普通狀態心跳可以去到50頭。亦同時間真係要做多幾set心跳先會上到160,170唔似初初5,6分鐘就收皮咁濟
戴返頭盔先,我唔係專業,可能我有錯都未定

只係share返我咁多年減肥經驗,減過4,5次係得呢一次最work同就算每個月食返垃圾食物都無反彈

不過一定要keep住做運動,要比肌肉去抵銷返d input
lm
戒糖
完。
蕭捷健醫生說明:「如果你吃了真正的糖,你的大腦就會覺得滿足;而人工代糖的缺點是,它沒有辦法傳導到你的中樞神經的飽足中樞,所以它雖然沒有熱量,也沒有辦法滿足真正吃到甜的慾望,有可能會讓你想要吃更多的東西。」就這點來說當,如果你能克制住這個慾望就沒有問題。

另外
點傷身?
岩岩去Youtube 睇Level 4 , 發覺淨係睇片都覺得攰

你做落係輕鬆定真係會攰?
攰。但係正常運動既攰頭2個星期你會預左有果種運動完既肌肉酸痛,試過成身郁小小都痛,坐又唔係起身又唔係不過係好事黎,證明你身體真係有feel

佢lv4 有d係 30分鐘初初開始16,17分鐘已經喘哂氣,做多陣就已經會無力,如果你係跟足條片唔暫停抖額外既時間,一開始應該唔會做得哂d動作。不過唔緊要,做到幾多就幾多,慢慢你會發覺做得完。

用左3個月我先可以完成哂成段而唔會好似就斷氣咁款,後期有時仲會做得多過段片佢做既次數

真係好怕攰既一開始可以做下lv2先

另外如果簡既片係4,5分鐘長度,我會片與片之間抖2至3分鐘再重覆,片既次數慢慢加上去,直到你可以做到30分鐘或者更多,不過我覺得4至5分鐘片既話做3至4次差唔多。之後時間你仲可以做既話再搵d力量訓練去做

而lv1果d 我覺得無咩料到你問我既話我係唔會做

我大部分時間都係做同一條片多,除非有時真係好悶想試新野先會做其他片。
Sad 要成3個月先可以跟足

我都係懶懶地落街慢跑下算

唯一缺點就係要出門
跟足運動 唔亂食野 一個月會減到3至4kg ,呢個速度應該算正常,有時磅會比琴日磅重係唔緊要,肌肉都會有重量的。

我係放工返到屋企晚餐前做運動,做完食白肉同菜當晚餐,晚餐我係會唔食碳水。 食完訓前盡可能唔好再食野,時間許可既話9點前好食哂野。

萬一真係餓,夜晚只可以飲水同食生果e.g 蘋果,橙,奇異果。 其他我小食,例如蕉果d好重糖,唔係唔得最多一條,但1條我就覺得唔頂肚不如咬個蘋果or橙好過。不過如果飲水解決到就飲水。

體重最好朝早紀錄1次,運動後沖完涼吹乾哂紀錄1次。朝早見到比琴晚重左你會有返個概念果日要點食野。

戒甜水,市面上0糖既汽水我都唔太信。齋啡同純茶係除左水之外可以飲既野。記住飲多d水,餐前我起碼飲500ml先,餐後再500ml。如果真係好dry或者平時唔鐘意飲水,我會建議買部ro水機,唔知點解我覺得純水有種甜度(?),令到你唔會咁抗拒飲水

如果要出去應酬就無計啦盡可能唔好飲啤酒。
睇人既能力同你鍛鍊既次數而定la
bb仔學行都未必一日就識
仲有普通肌肉酸痛我係會盡量做,唔好話肌肉酸痛果日就休息,除非你真係拉傷或者劇痛啦

當你做緊既時間你會發現頭先酸痛既位唔會再酸痛

anyway 自己衡量下身體,你覺得得就做,唔得就抖下。唔好死頂,亦都唔好比自己有藉口休息
3個月應該跑左18-20次

一路都有控制飲食,lunch食少啲飯,夜晚有時食菜算

本身都無諗過減幾多,純粹想練下氣only
2個月25kg
冇你呢啲死肥閪我地MK仔邊有咁多女屌
你肥一定唔關反式脂肪事,係個腦有問題
做運動
最難係控制飲食
死肥閪xd
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞