(嘈交要自貼身材)健身資訊討論區202新手問嘢睇#1

1001 回覆
6 Like 2 Dislike
但我想請問一下TDEE係講active程度 但intensity 有冇話係幾多?
你唔係玩比賽嘅話冇咩所謂 咪整個deload week吓放鬆啲
我都係咁諗 bmr 1300左右 但tdee成2100
多成800kcal
如果tdee高咁多 正路cut會好快同個人都瘦啲 腹肌非常明顯

睇返你17%bf 係咪好似上圖咁
Free weight要靠細肌肉做平衡
因為你少練導致唔太識balance
其實做多d就得 一星期同一個movement pattern 練兩次 其實一個月內就習慣 唔會再手震

program 上freeweight行先
個身最fresh果陣最易平衡
同埋唔好一黎就working set
比多幾組熱身教個腦拎平衡點
慢慢加上去working weight
如果我係每日但中等強度有一日低強度但都有運動呢
係啊 我最低嗰陣15% 因為我算半個運動員??
多謝師兄指點
你的資訊 好有用

習慣就好
overtraining會
好耐之前 日日去 ppl
突然有日覺得好唔想做gym
之後休息返又冇事
咁你可以放心食多啲卡路里!
2300-2500對你嚟講唔係問題
畢竟你體脂對比一般女性嚟講非常低!
而且肌肉量都係多!
蛋白質食到140g非常足夠你增肌!
你可以試下bulk 3-4個月先
每個月check下體重 體脂 肌肉量
再執下飲食
如果體脂先太快就考慮食返少啲
操野就操返足 唔係肌肉量好難升
唔該ching 另外我想請教我到而家都淨係窄手pull up最多2下 做唔到一個標準pull up 我覺得我自己用得好多手力唔識用背
試下操耐啲,積累下背肌嘅強度再試,有可能背肌太弱,做嗰陣記得收緊core
搵個教練教你操野!
善用橡根帶幫你pull up!
玩多嘅cable pull down先
自自然然你pull up都會進步
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞