買電視機 / 換電視機 集中討論區 (138)

1001 回覆
3 Like 3 Dislike
係呀 本身其他地方見過最平係兩萬二
尋日俾錢係一萬九千七
如果係應該點比較2部嘅畫質比別?
Sales成日叫人睇新聞字幕 話Samsung穩啲
又話Sony啲色失真
其實係咪都係調色就解决到嘅問題?
Sales講野就算啦,亂吹

用電影mode就可以解決顏色問題
A95K有散熱器, S95B沒有

兩款Panel一樣,只是影像晶片同調校唔同
諗住6k budget 左右買 55’ 4k
諗緊Sony 定 Pan 記好
Sony KD-55X85K 行貨
$58XX
1. 120hz 廣色域 VA PANEL, 對比度高(6000:1), 黑位相對黑, 可視角普通
2. 有Dolby Vision, Dolby Atmos
3. 有AirPlay 2, HomeKit, Chromecast
4. GOOGLE TV 系統
5. 有eARC, 可以傳送高清無損音訊去SOUNDBAR
6. X1™ 影像處理器
7. HDMI 2.1x2, 支援4K120, VRR, ALLM, HDMI 2.0x2
8. 光度550nits
點解你咁善解人意
介唔介意講下邊間既sales?

個sales咪就係你個名咁樣
sony無論影相定係display都偏還原取向
邊忽
想問下樓豬,如果人嘅肉眼剩係睇到一千萬種顏色
咁10bit同12bit重要嗎?
重要

你都會睇到畫面更鮮明,顏色更豐富,顏色更平滑過渡
日本製同越南製係咪真係好大分別
諗緊買Sony 55x85k 定50x90j好
兩個牌子最大嘅分別係Dolby Vision 動態HDR
喺唔校Black level 嘅Default settings 下
Dolby Vision嘅黑位同色彩動態靚過普通靜態HDR
Samsung 有另外一種HDR10 Plus 動態HDR
但依家主要係得Amazon Prime同Apple TV支援
藍光上面極少

始終講緊係極多牌子包括LG/Sony主要淨係支援Dolby Vision
有啲就兩樣都支援
唯獨Samsung淨係支援HDR10 Plus

畫質方面真係要靠你自己睇
請問32吋智能電視有咩推介 性價比高
philip部自帶ambilient light 既android tv有冇後繼機,好似出左幾年都無新款
請問差唔多價錢 55吋 買A2定X90K好
有,不過香港淨係得閹割款,好廢
變左家電版都要留個名先
Samsung咩事? 買咗s95b
X85K係馬來西亞製

X90J好一截

不過唔關日本製事
巴打平時睇咩野多

比多少少上55B2
佢防燒印功能似乎做得唔好,你小心D用
32吋冇靚機
即係年年都出緊?
香港呢部3年前
19700依個價有冇超市券掛牆架等等贈品跟?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞