買電視機 / 換電視機 集中討論區 (138)

1001 回覆
3 Like 3 Dislike
Sony XR-55A80J 行貨
$96XX
1. 120hz 廣色域 OLED PANEL, 對比度無限大, 黑位純黑, 可視角極好
2. 有Dolby Vision, Dolby Atmos
3. 有AirPlay 2, HomeKit, Chromecast
4. GOOGLE TV 系統
5. 有eARC, 可以傳送高清無損音訊去SOUNDBAR
6. Cognitive Processor XR™ 影像處理器
7. HDMI 2.1x2, 支援4K120, VRR, ALLM, HDMI 2.0x2
8. 光度550nits, 最高750nits
9. 支援ACOUSTIC CENTER SYNC
10. 3喇叭, 共30W輸出
入門機,但爛船仲有三斤釘,panel 本質唔差,可惜出廠調較係垃圾,令畫質非常差,要自己tune 一tune。而且firmware 部分疑似用公版dup 落去就算,部分設定係完全無用。

https://youtu.be/v8N5hdWhjkg
想問A95K有冇建議調色setting?
用電影MODE, 自訂MODE已經可以
8k 電視咁快玩完
sony自己都唔出

a90k打算賣兩年
我一向唔推8K電視

8K LCD靚唔過4K OLED

A90K應該賣2年了

42同48吋WOLED Panel沒有進步
8K OLED
紅蘋果都貴?
42c3好似有brightness booster
是咪玻璃大炮
未有評測
請問吓
水貨x90k買嚟mon用插電腦 ps5會唔會有問題?
可以

購買水貨電視我推薦 盛澤
正常dobly vision 5.1果啲插windows 都識別到架可?
Dolby Vision電視支援,不過Windows點出我冇研究

5.1係聲黎,我唔知出唔出到
想問下邊到仲有a80j賣? avlife已經無賣
搵下百老匯
或者問下avoutlet, hdlife
冇75寸以上都感受唔到8K 電視嘅優勢
咁又唔係既
諗緊買全新BU8100定二手過咗零件保 仲有上門保既Q60T好
QLED係咪差好遠呢
什麼叫過左零年保,得番上門保

Q60T行貨係4年全保包零件

買全新BU8100算啦

QLED只是LCD黎,只是有廣色域可以出到更豐富顏色,QLED唔同OLED
買Q60T我保證你後悔,睇落似翻新積木機

分分鐘連Q60T都唔係,有黑店會改型號名,分分鐘係TU8000都唔出奇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞