買電視機 / 換電視機 集中討論區 (138)

1001 回覆
3 Like 3 Dislike
50吋-55吋
我張梳化去到電視機距離應該接近2米。

我之前部samsung 49吋曲mon, 唔知係咪減價貨易壞啲
2米最好65吋,最少55吋啦
Samsung 55BU8000 行貨
$46XX
1. 60hz VA PANEL, 對比度高(4000:1), 黑位相對黑, 可視角普通
2. 光度 320 nits
3. 有AirPlay 2
4. TIZEN OS系統
5. 有eARC, 可以傳送高清無損音訊去SOUNDBAR
6. Crystal Processor 4K 影像處理器
7. HDMI 2.0x3, 支援4K60, ALLM
8. 支援Q-SYMPHONY

Sony KD-55X80K 行貨
$52XX
1. 60hz 廣色域 IPS PANEL, 對比度低(1000:1), 黑位漏光泛灰, 可視角好
2. 有Dolby Vision, Dolby Atmos
3. 有AirPlay 2, HomeKit, Chromecast
4. GOOGLE TV 系統
6. X1™ 影像處理器
7. HDMI 2.0x4, 支援4K60
8. 光度370nits

Panasonic TH-49LX800H 行貨
$50XX
1. 60hz IPS PANEL, 對比度低(1000:1), 黑位漏光泛灰, 可視角好
2. 有Dolby Vision, HDR10+ Adaptive, Dolby Atmos
3. 沒有AirPlay 2, 沒有HomeKit
4. HDMI 2.0x3 支援4K60, ALLM
5. HCX 影像處理器
6. 只有ARC, 只可以回傳有損音訊去SOUNDBAR
7. ANDROID TV 系統
8. Hexa Chroma Drive Pro技術,以3+3原色令真實色彩再生
9. USB HDD 錄影
10. 5年保養

Samsung 50BU8000 行貨
$41XX
1. 60hz VA PANEL, 對比度高(4000:1), 黑位相對黑, 可視角普通
2. 光度 320 nits
3. 有AirPlay 2
4. TIZEN OS系統
6. Crystal Processor 4K 影像處理器
7. HDMI 2.0x3, 支援4K60, ALLM
8. 支援Q-SYMPHONY
曲mon機最少都係6年前啦,差不多了
我都有考慮過買大啲,但我唔算成日睇電視,驚買太大浪費左佢
Samsung大部份機得3年保養,曲mon機何來剛剛過保
應該係過左半年保左近
唔該曬step巴
如果以面板黎計
係咪揀返va面板會fit啲
你想黑位好D咪VA, 想要可視角咪IPS, LCD係咁
你想要長保養咪Panasonic

三星同Sony都係3年
咁va可能岩我啲
有啲都會駁電腦打下機
step巴如果65吋邊度fit啲
唔該你先
什麼邊度fit

budget又唔多
邊部fit先岩
你又岩,都係睇返step巴之前介紹個幾部先
想買薄,實淨同好用既掛架,可以望下 sanus呢個牌子
我部曲機都係剛剛壞,依家電視係4,5年貨仔
所以先考慮緊買貴定平
追咗呢個Post一排
最後應該都係決定50QN90B
本身諗住睇下罪大爭唔爭氣
點知新機都冇咩分別

應該4月就會去買

最後想問下Soundbar會唔會都有推薦
Budget 2-3k 唔洗特別靚聲
主要都係比兩老用同埋自己簡中睇戲
留返做last resort
巴打你覺得a95k個價仲有冇得減?諗緊幾時出手好
有冇巴賣ps5?想食
有冇位放Subwoofer?
要睇有幾大 不過應該都放得落
5月出手囉

A95L我估6月尾先出
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞